El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

En el Dia Mundial de l'Alzheimer es demana la implicació social

Talller de tocats modernistes per a usuaris de l'Associació d'Amics i Familiars de Malalts d'Alzheimer.

Consullta ací tota la programació pel dia mundial de l'Alzheimer.

L'Alzheimer no és tan sols un problema sanitari sinó també social. El pròxim 21 de setembre se celebra el dia mundial de l'Alzheimer i des de l'associació alcoiana han organitzat un seguit d'activitats per animar a la societat civil a involucrar-se. Cal destacar que l'associació- alcoiana és un referent valencià, amb una de les dos úniques residències a tota la Comunitat Valenciana especialitzades en malalts d'Alzheimer.

#Evolució és el lema per al dia mundial de l'Alzheimer. Perquè els temps canvien, les necessitats també, i per tant, també han de ser diferents les respostes que es donen a malalties com l'Alzheimer. Des d'Alcoi ho saben bé, no debades l'Associació de Familiars i Amics de Malalts de l'Alzheimer és un referent sociosanitari a la Comunitat Valenciana, amb més de 25 anys d'història i amb un dels dos únics centres de residència dirigit especialment a aquests malalts. La seua presidenta Lirios Aracil explica que s'han especialitzat en el binomi malalt - cuidador, però que la clau està en la paraula 'sociosanitari', "perquè també és social, hem de col·laborar tots i la societat civil tenim molt a dir".

No hi ha un cens oficial de malalts d'Alzheimer, però des de l'Associació- Alcoià fa tres anys que arrepleguen informació per poder realitzar-ne un. A hores d'ara l'entitat compta amb més de 100 usuaris a Alcoi, però Lirios Aracil recorda que es tracta de malalts, i per cada un d'ells hi ha un o dos familiars que necessiten assessorament o acompanyament. En l'àmbit estatal s'estima que hi ha vora 800.000 malalts, i Aracil explica que es preveu que aquesta xifra es triplique en els pròxims 15 anys, perquè cada vegada vivim més i aquestes malalties de degeneració neurològica es fan més patents.

I per a donar a conéixer un poc més la malaltia, els recursos i tots els servicis de l'associació, s'han preparat un seguit d'activitats per a celebrar el dia mundial de l'Alzheimer el 21 de setembre.

La regidora dde Benestar Social Aranza de Gracia, i la presidenta de l'Associació, Lirios García, preseneten la programació pel dia de l'Alzheimer.

L'associació ha decidit allargar les activitats durant dos setmanes per a no intercedir en la celebració de la Fira Modernista aquesta setmana. Així, el dia central es trasllada al divendres 27 de setembre, amb la instal·lació de 12 taules informatives per tota la ciutat. I a migdia, es farà una solta de globus biodegradables, "ara per ara no hi ha vacuna, ni remei, però la solta de globus mostra la nostra esperança", explica Lirios Aracil.

Un dels actes centrals és el Zumba Fitness, el pròxim 29 de setembre al poliesportiu Francisco Laporta, i en el que es pot participar amb un donatiu de 8 euros. I un poc abans, el dijous 26 de setembre, tindrà lloc una conferència a la Cambra de Comerç sobre l'evolució en la comprensió d'aquesta malaltia. També destacar el 'café de l'alzheimer', una oportunitat per a fer una xarrada informal amb psicòlegs i tècnics de l'associació a la Marquesina de Cervantes. Açò serà el 19 de setembre de 18 a 20 hores. Les activitats s'allarguen fins al 4 d'octubre amb la representació teatral 'II Congrés de la Mundial Sogra', de La Clac Teatre, i que parla del fet de fer-se major i les conseqüències que té.

Però a banda de les activitats fetes per a la ciutadania en general, també s'han organitzat cites per als usuaris de l'associació. Així, s'ha fet un taller de tocats modernistes al Centre Comercial Alzamora, i al llarg de la setmana els usuaris faran visites teatralitzades al MUBOMA. També dins la Fira Modernista, el grup de danses Sant Jordi visitarà els centres, sobretot Solroja, on tenen més difícil fer eixides, per a fer balls de l'època.

I una desena de persones de l'associació ha assistit aquesta setmana al simpòsium nacional sobre la malaltia que s'ha celebrat a València. Lirios Aracil confirma que "no sols soms pioners sinó avançats. Totes les novetats que es comentaven en el congrés de València les estem fent ja".