El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

En la "nova normalitat" es manté l'ús obligat de mascaretes i el coronavirus serà malaltia de "declaració obligatòria urgent"

La província d'Alacant manté bones xifres amb tan sols 11 nous positius des de principi de juny. Però també hem sumat 3 morts en la primera setmana de fase 2.

Sancions de fins a 100 euros per no portar mascareta, el coronavirus és de declaració obligada i urgent, i les Comunitats tindran autonomia per decidir les mesures de la fase 3 i l'eixida a la "nova normalitat".

El Consell de Ministres ha aprovat aquest 9 de juny el decret que regularà la "nova normalitat" a la que entrarem després de superar la fase 3. I entre les mesures que es preveuen, està el manteniment de l'ús obligatori de mascareta en espais tant tancats com a l'aire lliure o en transports públics, sempre que no es puga respectar la distància de dos metres. Les sancions per incompliment seran de fins a 100 euros, i són les Comunitats Autònomes i ajuntaments els encarregats de les funcions de vigilància, inspecció i control.

El Govern també trasllada competències a les Comunitats Autònomes per adoptar, suprimir, modular o executar les mesures corresponents a la fase 3, excepte les que tenen a vore amb mobilitat interterritorial. I també seran les autonomies les que decidiran quan han superat la fase 3 i entren en la "nova normalitat".

I a banda de la norma de les mascaretes també es mantindran mesures en els treballs, com organització de torns; o controls d'afluència als comerços, bars o centres residencials.

El Real Decret del Govern Central també arreplega que el coronavirus és ara "malaltia de declaració obligatòria urgent". I les Comunitats Autònomes són les responsables de "subministrar informació quan es produïsquen situacions d'emergència". Han de continuar oferint dades al ministeri de Sanitat, han de fer test a tot cas sospitós, i han de garantir que sempre hi haja prou professionals sanitaris involucrats en la prevenció i control de la malaltia. També es concreta que amb les residències de persones majors cal garantir la coordinació i disposar de plans de contingència per a identificar ràpidament casos entre residents, treballadors, i els seus contactes. Recordem que a Alcoi tenim un dels brots més virulents encara sense explicació, on han mort 74 majors, 49 per coronavirus segons les xifres oferides per Sanitat a l'Ajuntament.

 

Situació de la província en la segona setmana de fase 2

La província d'Alacant manté bones xifres de desescalada, segons les dades que ofereix Sanitat. Des de l'actualització oferida el passat 1 de juny, dia que vam accedir a la fase 2, fins a l'actualització oferida aquest 8 de juny, l'última fins ara, la província ha sumat 11 casos positius detectats per PCR, una xifra molt reduïda. Les altes totals s'han incrementat en 248, una diferència molt gran amb els nous casos. En aquests primers dies de juny hem reduït els ingressos en l'UCI, i de 13 persones que teníem el dia 1 ara en són 8 a tots els hospitals alacantins. Malauradament, en aquesta setmana també sumem 3 morts, tot i que no sabem exactament a quins dies pertanyen perquè són morts que sanitat ha afegit posteriorment en tindre confirmació que eren positius de coronavirus.

No podem oferir xifres tan concretes del nostre departament de Salut, o dels municipis de les comarques. Des del passat 28 de maig les actualitzacions de dades concretes per departaments o municipis s'ha actualitzat tan sols 3 vegades. En aquest temps la ciutat d'Alcoi ha sumat 1 mort, i ja registra 81. Però cal tindre en compte que Sanitat ha sumat recentment 3 morts a la província i encara no sabem a quins departaments pertanyen.

Les actualitzacions locals referents a les nostres comarques es poden consultar ací la primera, ací la segona a dia 1 de juny, i ací l'última a dia 5. En principi la següent hauria d'haver sigut el 8 de juny però a l'hora de publicar aquesta notícia encara no s'han actualitzat.

Si les xifres mantenen la tendència, la Comunitat Valenciana entraria en fase 3 el 15 de juny.