El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

En marxa l'Observatori de l'Habitatge d'Alcoi amb un pressupost de 20.000 euros

Constitució de l'OMHA / Ajuntament

En l'Observatori està representada pràcticament tota la societat i agents socials.

L'Observatori Municipal de l'Habitatge d'Alcoi (OMHA) ja és una realitat després de celebrar la seua constitució al Saló de Plenaris. Pretén ser un instrument per possibilitar la participació i la transferència d’informació així com l’elaboració de coneixement en matèria d’habitatge. Durant la constitució d'aquest òrgan de participació, es va presentar un diagnòstic preliminar de la situació de l'habitatge a Alcoi. Un estudi obert a aportacions del ple i que, una vegada estiga acabat, es farà públic a la ciutadania. L'observatori comptarà amb 20.000 euros per realitzar totes les seues funcions.

Entre les tasques del nou observatori està la d'avaluar els efectes de les mesures municipals introduïdes amb la finalitat de permetre’n un control de l’aplicació i proposar-ne correccions o millores; i la planificació i la realització d’indicadors que permeten el diagnòstic de les polítiques públiques aplicades.L'òrgan també realitzarà estudis relacionats amb l’anàlisi dels preus de l'habitatge a la ciutat analitzant la seua l'evolució; de l’oferta i la demanda d'habitatges a la ciutat i de la pèrdua de l’habitatge per desnonament o execució hipotecària. També vetlarà per l’estat i la suficiència del parc públic d’habitatges de la ciutat d'Alcoi, proposant mesures per a garantir la seua idoneïtat i inserció social. Per últim l'òrgan té, entre les seues funcions, la realització d'estudis específics amb la finalitat d’identificar la problemàtica de l’envelliment, despoblació del parc d’habitatges i d’espais de possible exclusió social i confeccionar un decàleg amb solucions per a aquestes problemàtiques.


Qui forma l'OMHA?
Cristian Santiago
, regidor de Podem, serà el coordinador de l'observatori; com a vicepresident, Sergio Ortiz, representant del moviment ciutadà i com a vicepresidenta segona, la regidora d'Habitatge, Maria Baca.


També formen part de l'òrgan, una persona representant de cadascuna de les associacions veïnals d’Alcoi, un representant de l'EVHA (Entitat Valenciana d’Habitatge), de l’IVE (Institut Valencià d’Edificació), de Càritas, de Creu Roja, del Col·legi d’Advocats, del Col·legi d’Arquitectes, de l’Associació d’Empreses de la Construcció, d'un tècnic del Servei de Mediació i Intervenció Socioeducativa, de Serveis Socials, del Departament d’Habitatge, del Departament d’Urbanisme, del Departament d’Arquitectura, del Departament de Policia Local i de la Policia Nacional així com d'un representant de cadascun dels partits polítics amb representació municipal.


El coordinador de l'OMHA, Cristian Santiago, ha destacat que "s'ha fet un bon treball en l'Ajuntament en aquest tema, un treball que cal valorar, més si tenim en compte que hem viscut una època complicada amb la crisi de la Covid-19. Parlem, a més a més, d'una experiència pionera de la qual podem sentir-nos orgullosos i en la que ja estan fixant-se altres administracions públiques".


Per la seua banda, Maria Baca, "l'OMHA ens proporcionarà informació rellevant per a prendre millors decisions i planificar adequadament les polítiques d'habitatge amb la participació d'entitats i representants de la nostra ciutat que, des del coneixement dels diferents àmbits als quals representen, ens donaran una visió àmplia i consensuada en un tema tan transversal i important com és l'habitatge. A més, a més, ja tenim un informe preliminar sobre la situació de l'habitatge a Alcoi i una proposta metodològica basada en la planificació estratègica participativa per a la dinamització de diferents laboratoris".