El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Francesc Jover,

Francesc Jover

Enric Valor home de trellat

Llegia a la premsa fa poc dies que les Corts de la Generalitat Valenciana ha concedit a Enric Valor i Vives (1911-2000) l'Alta Distinció de la Genera…

Llegia a la premsa fa poc dies que les Corts de la Generalitat Valenciana ha concedit a Enric Valor i Vives (1911-2000) l'Alta Distinció de la Generalitat sense el suport de l'oposició. La dreta recalcitrant valenciana crec que s'equivoca una volta més amb l'actitud que té davant del tema de la llengua i cultura dels valencians. El treball d'aquest homenot realitzat a favor de la unitat de la llengua i la literatura ha merescut l'aprovació unànime de les més altes autoritats de la llengua i cultura valenciana i catalana. Tal distinció em sembla suficientment merescuda, encara que alguns sectors de la societat valenciana no els agrade. L'oposició al Govern del Botànic en aquest tema ha demostrat una volta més estar fora d'ona per posar-se en contra de les autoritats acadèmiques.

Fa uns mesos un ample sector de valencians haguérem de participar en una campanya per la defensa de mantenir el nom d'Enric Valor a un carrer de Mutxamel. No ho aconseguirem, i solament van traslladar el nom d'Enric Valor a un altre carrer del poble. Ningú s'haguera oposat si volien tindre al poble una avinguda d'Espanya; però no hi havia perquè sacrificar el nom d'un valencià tan il·lustre. Un fet que polítics i filòlegs valencians han tractat d'ignominiós contra la memòria del lingüísta.

No haver donat suport l'oposició a l'Alta Distinció d'un escriptor i lingüista d'aquests mèrits, vol dir dues coses: o que hi han persones que no han anat a una escola adequada, o que tenen algun problema patològic. No ho entenc d'altra manera. Quin argument polític pot haver-hi negant el treball cultural que ha fet aquest home?

Tinc relacions amistoses amb certes persones manifestament de dreta que em consta que els cau la cara de vergonya per la manca de suport que han donat els seus col·legues a aquesta distinció. Mai no entendré per què la ciència, el sentit comú, la lògica, etc., el que diem en llenguatge d'anar per casa TRELLAT, ha d'estar rebutjat per marques dretanes.

No m'he preocupat massa per conèixer els raonaments que han fet per justificar aquesta oposició al gramàtic i literat valencià de Castalla. Però sembla que en algun lloc deien que no podien donar suport per ser un "nacionalista" i "catalanista". He posat cometes a aquestes paraules pel caràcter equivocat que tenen. Considerar el País Valencià una nació i estimar-lo com feia el senyor Valor, pot considerar-se delicte o mala cosa? Supose que dir-li catalanista perquè N'Enric Valor -com especialista lingüístic- considerava la llengua que parlava, que estudiava i millorava, català; és això delicte o mala cosa? Per un altra banda, ¿és de veres que un polític de dreta, ha de defensar per qüestions disciplinàries que el català i el valencià son llengües diferents? Si és així jo pregunte, que sou polítics o "calamandúrris"? Si. He buscat la parauleta al diccionari normatiu valencià per si era un qualificatiu ofensiu i m'ha dit que "no hi ha resultats". Així que no us pot molestar. Així i tot, pense que els polítics han de ser persones de trellat i el que estan fent amb aquesta actitud és donar una imatge errònia de la missió que tenen. O, podíem dir que els que no estan be del perol són els que posen la papereta a l'urna? El ben cert és que no sabem que pensar. Són els polítics qui han de denominar el nom d'un idioma? S'imagineu l'Àngela Mérkel (com exemple de dona d'estat) definir de manera estrafolària l'idioma alemany que es parla en territoris d'Austria o Suïssa?

Els especialistes ens han convençut que podem dir català a la llengua que parlem perquè és la mateixa. A més a més, no se de què es queixen si tothom està denominant valencià a la nostra llengua tal com com vol la dreta. Historiadors de la llengua con Vicent Baydal, pot dir-vos des de quan diem valencià a la nostra llengua. I no tenim cap problema. Què és el que volen? 

Pense que si la dreta utilitza arguments científicament erronis de la llengua per caçar més vots, demostra una carència d'ètica. Un polític mai pot basar el seu càrrec enganyant a la gent, encara que aquesta suposadament es deixe enganyar.

Recordem el malaurat Manuel Sanchis Guarner (1911-1981), amic i col·lega d'Enric Valor, el suplici que va patir els darress anys de la seva vida amb grafits insultants, cartes bomba i atacs mediàtics que feia l'estrafolària dreta.