El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Entença, totalment renovada per a finals de 2017

Entença patirà al llarg del pròxim any una important transformació/AM
El projecte per al carrer Entença es presenta l'11 de juliol, i les obres podran licitar-se després de l'estiu

Està previst que les obres del carrer Entença estiguen acabades per a finals de 2017. Serà un canvi important per a la ciutat, ja que s'ampliaran les voreres a 3 i 4 metres, i es preveu eliminar les zones d'aparcament, amb la idea de crear un carrer més amable que prioritze el pas dels vianants. Dilluns 11 de juliol l'empresa encarregada de la redacció presentarà el projecte final, i les obres es podran adjudicar a finals d'any, amb un pressupost de vora 2 milions d'euros. Una obra que s'inclou en el Pla ARRU i que forma part de la idea de ciutat #AlcoiDema.

Si es compleixen els terminis i els alcoians aprofiten les inversions previstes en el Pla ARRU, la ciutat d'Alcoi pot patir una transformació important. Un dels eixos principals d'aquesta transformació serà la reurbanització del carrer Entença, que a finals de 2017 podria estar totalment enllestida, amb voreres molt més amples, i amb una idea més amable de ciutat.

Està previst que dilluns 11 de juliol, el grup Dayhe, empresa encarregada de la redacció del projecte i la direcció d'obra presente el treball final, i que està basat en les premisses del consistori. Segons expliquen des de l'Oficina d'Arquitectura Municipal, la reforma es basa en dos aspectes prioritaris: innovació i accessibilitat. Ha suposat una inversió de 90.000 euros, i una vegada lliurat al consistori i revisat, podrà començar la licitació de les obres, prevista per a després de l'estiu, i per a les quals es preveu un màxim de 2 milions d'euros. Així, si es compleixen els terminis, les obres d'Entença podrien estar finalitzades abans o després de la campanya de Nadal de 2017.

A falta de conéixer el projecte concret, l'Oficina d'Arquitectura Municipal ha avançat que la nova Entença tindrà dos carrils per a la circulació, i dos voreres amples per afavorir el trànsit de persones. Les dos voreres seran asimètriques, de 4 metres la vorera del mercat de Sant Roc i de 3 metres l'altra. Es respectarà una xicoteta zona de càrrega i descàrrega en cada illa de cases, però s'eliminen la resta de places d'aparcament, un total de 66, segons estimacions municipals. Açò és una qüestió que sempre ha generat molta polèmica, però des de l'Oficina d'Arquitectura consideren que és essencial reduir les zones d'aparcament per a reduir també el trànsit de vehicles i que siga una zona més amable per a passejar. Sí que és cert que en Entença, a més del trànsit de la nacional, està el de la gent que pega voltes per trobar aparcament. Però aquesta mesura de reducció d'aparcaments també ha de dur parella una altra que potencie les zones d'aparcament, i en això està ara l'Ajuntament, localitzant possibles àrees aprofitables. Aquesta mesura també implica potenciar els pàrquings que ara hi ha a la zona i no tenen massa èxit, com el de l'Uixola o la Rosaleda. I en un termini més llunyà, recuperar el projecte del Bulevard per tal de traure el màxim trànsit rodat de la zona comercial.

 

Però el Pla ARRU és molt més

Pel que fa a la resta del Pla ARRU, hi ha previst inversions per ajudar a propietaris i comunitat de veïns a fer obres de rehabilitació en els edificis dels barris de l'Eixample, Santa Rosa i el Centre. És a dir, si la seua escala de veïns té pensat des de fa temps posar un ascensor i no troben el moment per la falta de finançament; o si volen fer millores en eficiència energètica o fins i tot arreglar la façana, ara és el moment. Amb les ajudes del Pla ARRU es poden cobrir fins al 55 per cent de la inversió, incloent-hi la redacció d'informes obligatoris.

L'oficina ARRU ja està oberta per a rebre tota la informació disponible, o per poder avançar els tràmits burocràtics. L'oficina està al carrer Sant Llorenç 6 d'Alcoi, i està oberta dimarts i dijous de 10 a 14 hores. Està previst que les bases per accedir al pla ARRU es publiquen divendres 15 de juliol, i a partir d'eixe moment es podran demanar i tramitar les ajudes. En aquestes bases és on es concretarà els requisits per a accedir a la subvenció, que es fa per concurrència competitiva. Però mentrestant es nota que interés hi ha, ja que en aquesta primera setmana que ha estat oberta l'oficina ja s'han interessat vora 80 persones per accedir al Pla ARRU.

 

Un total de 5,5 milions d'euros per a moure's en Alcoi

El Pla ARRU preveu una inversió total en la ciutat de 5,5 milions d'euros. D'aquesta quantitat total, el Ministeri de Foment aporta 1.670.000 euros; i la Generalitat 360.000 euros. L'Ajuntament també participa amb una inversió de 2 milions d'euros, que seran en gran part per a la reurbanització d'Entença, tot i que ací també s'inclou algunes obres menors com l'ampliació de vorera a Mossén Torregrossa i País Valencià, al Centre. La resta, fins als 5,5 milions és el que aportaran els veïns i ciutadans en les obres que facen en conjunt, una xifra important que repercutirà de manera important en empreses de les nostres comarques, siguen constructors, electricistes o qualsevol sector relacionat amb la rehabilitació.