El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Onil concedeix la Medalla d’Or a Eusebio Sempere

El 2023 s’acompleix un segle del seu naixement i ja s’ha declarat oficialment l’Any Sempere, per al qual s’han previst diversos actes que, a poc a poc, s’aniran fent públics.

El guardó ha sigut recollit per Irene Mira Sempere, neboda del pintor, que ha llegit una sèrie de poemes inèdits del seu oncle que, dintre de poc, seran publicats.

La data elegida per a lliurar aquest guardó no ha estat casual. Estem parlant del dia de l’Entrada de Moros i Cristians d’Onil, concretament a les 11 hores. I és que, aquest mateix dia i a la mateixa hora, però de l’any 1984, es va concedir, a títol pòstum, el nomenament d’Eusebio Sempere com a fill predilecte d’Onil.

 

A més, el 28 d’abril del 2023 serà recordat com una data clau en la història d’Onil, ja que és la primera vegada que el plenari municipal ha decidit per unanimitat concedir la primera Medalla d’Or a aquest colivenc il·lustre (i d’il·lustres, Onil, en coneix un fum). Estem parlant, per tant, de l’honor més gran amb què l’Ajuntament (i, per descomptat, també el poble) reconeix la vida, l’obra i la trajectòria d’un dels seus veïns.

 

Des del consistori municipal, Humi Guill i Raül Ferrer, alcaldessa i regidor de cultura, han destacat la gran contribució, personal i artística, d’Eusebio Sempere al seu poble. Va impulsar la Biennal de Pintura d’Onil i va prendre part activa en l’adquisició i rehabilitació del Palau d’Onil, el mateix lloc on ara se li retrau aquest homenatge.

 

Finalment, Vicente Juan, alcalde d’Onil entre 1983 i 1991 i principal impulsor del seu nomenament com a fill predilecte, ha volgut posar el focus en el vessant més humà i personal d’Eusebio Sempere. Malgrat que la seua pintura no sempre va ser compresa i que durant molt de temps Onil li va donar l’esquena per motius polítics durant la postguerra, l’antic alcalde afirma convençut que Eusebio Sempere sempre va portar a Onil “al cor”.