El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Es dupliquen en set anys les ajudes socials a Alcoi

En els últims 7 anys han passat de 430.000 euros a més del milió. Des del consistori asseguren que s'han reduït les famílies que demanen ajudes però s'ha incrementat la mitjana de diners que reben

Segons les xifres oferides pel consistori alcoià, s'ha passat de 430.000 euros en 2010 a més d'1 milió d'euros en l'any 2017 que encara no ha acabat. La regidora de polítiques socials Aroa Mira assegura que es deu al canvi en la política d'ajudes socials de la Generalitat i el mateix Ajuntament alcoià.

Els diners que es queden a Alcoi en forma d'ajudes socials s'ha incrementat notablement els últims anys, segons les dades oferides pel consistori alcoià. Asseguren que l'any 2010 s'invertiren 430.000 euros en aquesta qüestió, mentre que en el 2017 ja és més del milió d'euros el que s'ha destinat a aquestes ajudes. La regidora de polítiques socials d'Alcoi, Aroa Mira, assegura que "hem multiplicat aquestes ajudes, i a més, hem abaixat els impostos a qui menys té".

En concret, la regidora parla de dos tipus d'ajudes: per una banda la que ofereix la Generalitat (la sol·licitud d'una renda garantida), o les ajudes d'emergència social de l'Ajuntament. Aroa Mira explica que són incompatibles, tan sols es pot demanar una de les dos. Els diners que destinen Generalitat i Ajuntament a aquestes ajudes, i sempre segons les xifres del consistori, s'ha incrementat a poc a poc cada any. Posen d'exemple l'any 2010, quan es destinaren 198.000 euros per a 88 famílies per part de la Generalitat, i 231.627 euros per a 392 per part del consistori. I ho comparen amb el 2016, on es destinaren 454.300 euros en total. Aroa Mira explica que s'ha reduït en aquests anys el nombre de famílies que reben l'ajuda municipal, perquè s'incrementen les rendes garantides de la Generalitat i també per la baixada de l'atur. Però assegura que cada família ha rebut més quantitat d'ajuda de mitjana, i que si s'ha pogut estalviar un poc, s'ha destinat a altres partides pressupostàries de polítiques socials.

Per últim, Aroa Mira matisa que quan s'ha necessitat ampliar la PEIS, la Partida per a Ajudes d'Emergència, s'ha fet però evitant els anuncis "per simple rèdit polític perquè en serveis socials sempre s'ha de ser molt cautelós i, per descomptat, cobrir les necessitats però sense caure en la demagògia o l'efecte crida".