El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Es licita la gestió (milionària) dels residus de Piedra Negra

Vista aèria de la planta de Piedra Negra, a Xixona (l'Alacantí).

El Consorci Terra abasta una extensió de 1.121,2 quilòmetres quadrats en què viuen 270.000 persones i on es generen unes 90.000 tones de brossa a l'any. 

El Consorci Terra ha tret a concurs la contractació de les instal·lacions de valorització de Piedra Negra (Xixona) per un valor de 204.400.000 €.

El món dels residus ha estat sempre marginat o, tal vegada, invisibilitzat per part de la societat. Últimament, estem més conscienciats pel que fa al reciclatge i la lluita contra el canvi climàtic, però seguim sense (voler) saber què passa amb la bossa de fem que deixem als contenidors cada nit. Doncs bé, els encarregats de gestionar els residus, almenys a la nostra zona, és el Consorci Terra, està format per trenta-set municipis pertanyents a l'Alcoià, el Comtat i l'Alacantí, com Alcoi, Cocentaina, Xixona, Ibi o Benilloba; a més de la Generalitat Valenciana i la Diputació d'Alacant.

 

D'altra banda, la planta de residus Piedra Negra, situada al terme de Xixona, ocupa 800.000 m² i fou fundada el 2003, però el 2015 es va privatitzar en la seua majoria, situació a la qual s'ha posat punt final amb l'expropiació per part de la Diputació d'Alacant i la posterior licitació d'un contracte que, contra el que es puga pensar, arriba a les nou xifres, concretament, 204.400.000 €

 

Aquest contracte milionari tindrà una vigència de vint anys i, des de Diputació, animen als licitadors a presentar-se amb la promesa de l'obtenció de copioses subvencions de caràcter autonòmic, estatal i, per descomptat, europeus, com els famosos fons Next Generation. I és que, l'empresa que es faça amb aquesta licitació, necessitarà molta liquidesa per tal d'adaptar les instal·lacions actuals d'acord amb el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i amb la normativa europea, el que implicarà una forta inversió en la construcció de noves naus, cel·les, plantes, fossars, depuradores, passarel·les i, a més a més, una millora integral dels accessos i els edificis administratius i de serveis. 

 

La licitació, per aquells interessats en el desconegut (i molt rendible) sector dels residus i de l'anomenada economia circular, poden licitar fins al 15 de maig, però ja no podran visitar la planta, ja que l'últim dia en què es permetia fou l'11 d'abril.