El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons,

Jaume Brotons

És possible la investidura de Pedro Sánchez?

Sánchez en 24 h. ha canviat tot el seu discurs, ha cridat a Iglesias i ha signat un pacte de Coalició de govern, -Investidura i programa inclòs-. Tot…

Sánchez en 24 h. ha canviat tot el seu discurs, ha cridat a Iglesias i ha signat un pacte de Coalició de govern, -Investidura i programa inclòs-. Tot això es podria haver fet fa mesos i fa anys, i ací estem esperant polítiques socials. L'oportunitat perduda del 28A és concloent. El 10N s'han perdut vots i escons per a un possible Govern progressista. A l'abril, el parlament tenia menys diputats en dret a vot, ja que quatre estaven inhabilitats –els independentistes a la presó, -Junqueras. Sánchez, Turrull i Rull-, 346 vots possibles d'un total de 350 diputats que formen el Congrés.

Llavors la suma de PSOE, U.Podem, PNB, PRC, i Compromis, eren 173 escons, que buscant l'abstenció de C.Canària per exemple, hauria sigut suficient per a investir a Pedro Sánchez, ja que ell no volia comptar amb ERC ni amb Bildu, que eren propensos –abans de la sentència del procés- a abstindre's amb la condició que hi haguera un Govern del PSOE, amb el qual potser seria més fàcil dialogar.

Ara amb deu diputats menys –set que ha perdut U.Podemos i tres els socialistes- i només s'han recuperat dos amb Errejón, ja que el diputat de Compromís ja estava, si es suma a “Teruel existeix” i el BNG que han tret escons, per a un vot a favor de la investidura i també sería possible l'abstenció de C. Canària o fins i tot el seu vot a favor. La suma són 167 o 169, enfront dels 173 que es podien tindre a l'abril.

Donada aquesta situació tot passa per l'abstenció d'ERC, que en principi és més factible que la de JXC. Però els republicans han pagat ja un xicotet càstig electoral en les urnes davant la seua postura més pragmàtica respecte al procés independentista i la possibilitat de dialogar amb l'Estat. ERC ha perdut dos escons, enfront de JXC que ha pujat un escó i la CUP que ha irromput amb dues, amb una postura unilateral en la qüestió catalana. ERC necessita unificar criteris amb aquests partits, sota pena que el seu electorat li passe factura, i per tant no es pot allunyar del que demana l'independentisme, -indult, volta dels exiliats, i Taula de Diáleg-, i entre els punts a tractar en aquesta, l'autodeterminació.

Sánchez o ha de cedir davant l'independentisme, per exemple, prometent-los que tant l'Advocacia de l'Estat com la Fiscalia- que segons ell no és independent del Govern- no faran res per a recórrer, el tercer grau que concedisquen les autoritats penitenciàries catalanes als presos del procés, i per tant el T. Suprem no denegaria la concessió d'aquest. Encara així quedarien els exiliats que, tindrien si són extradits, passar pel seu procés judicial i complir sentència per sedició i això per a JXC al servei de Puigdemont és inassumible. Sánchez per a començar, hauria de reprendre la citada Taula de diàleg suspesa abans d'Abril, assumint que el problema català no s'arregla sense que tots els catalans parlen.

Si la pressió dins del PSOE - els barons, Felipe González etc.-i de tots els poders mediàtics i econòmics, del totpoderós “Estat espanyol”, amb un nacionalisme espanyol desbordat, i amb una extrema dreta crescuda, no li deixen dialogar amb l'independentisme, Sánchez haurà de tornar a mirar a la seua dreta, i ja que el PP li ha dit que no compte amb la seua abstenció, hauria d'intentar incorporar a CS ara sense un Ribera. Però si cal negociar amb un CS en mans d'Arrimadas – de la mateixa escola que Ribera-, en una posició en el tema català visceral i contrària a qualsevol negociació, Sánchez té difícil que el vot afirmatiu de CS es produïsca per a sumar en la seua investidura, perquè l'abstenció no valdria, per tant és difícil comptar amb qualsevol suport de l'actual direcció de CS, que és tota riberista.

En aquesta situació, la investidura de Sánchez no es presenta fàcil, i si no fa un pas avant per a acostar-se a una solució que agrade als independentistes, no tindrà el suport fàcil d'aquests. Si no compleix el Pacte amb Iglesias, i cerca el vot de CS o insisteix en l'abstenció del PP, i fóra investit amb la col·laboració de la dreta, el seu Govern serà inestable amb els seus 120 escons i poc més. Una última opció que busquen els poders fáctics, en un gran Pacte de Estat –PSOE, PP i CS-, pero de moment tampoc pareix factible. Davant tot aixó no podem descartar una repetició electoral davant una molt difícil investidura. Repetició electoral que pot afeblir a l'esquerra i fer créixer més a Vox.