El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Es prepara una retrospectiva del pintor Antoni Gisbert en l'IVAM CADA Alcoi

Galeria de l'IVAM CADA Alcoi / Retrat d'Antoni Gisbert (revista El Museo Universal).

Antoni Gisbert (Alcoi, 1834-1901) fou el primer director del Museu del Prado, així com una figura de gran relleu per a la plàstica espanyola del segle XIX, amb la seua obra més coneguda 'El fusilamiento de Torrijos y sus compañeros en las playas de Málaga'.

El centre d'art contemporani IVAM CADA Alcoi acollirà en 2021 una exposició retrospectiva del pintor alcoià Antoni Gisbert. Encara que l'objecte de la mostra és la reinterpretació de la figura de Gisbert a través d'artistes contemporanis, es treballa perquè alguna de les obres del pintor puguen vindre a la ciutat.

El projecte encara es troba en una fase embrionària, i s'emmarca dins de les iniciatives que es duran a terme a Alcoi sota el segell de capital cultural valenciana 2020-2021. El regidor de Cultura, Raül Llopis, confirma que les tres entitats que gestionen el centre d'art contemporani alcoià (Ajuntament, Fundació CAM i Institut Valencià d'Art Modern) treballaran de manera coordinada per a dur endavant l'exposició, la qual serà comissariada per Ignacio Trelis. "És una proposta arriscada, perquè parlem de combinar obres d'artistes contemporanis amb altres del mateix artista, pintades en el segle XIX" reconeix Llopis. De fet, membres del govern local es fan desplaçar el passat any al Museu del Prado per tractar la possible cessió temporal d'obres de Gisbert a la nostra ciutat. En aquest sentit, el govern local també negocia amb altres entitats que disposen d'obres de l'artista alcoià.

L'exposició coincidirà amb el 120 aniversari de la mort d'aquest alcoià (1834-1901), que fou el primer director del Museo del Prado, així com figura de gran relleu per a la plàstica espanyola del segle XIX. La seua obra més coneguda, «El fusilamiento de Torrijos y sus compañeros en las playas de Málaga», és una de les referències de la pintura històrica amb més impacte i ha estat comparada, amb encert, amb el «Guernica» del segle posterior.

Pensar la "societat del rendiment" des del gènere

Divendres 6 de març a les 19 h hi ha plantejada una trobada per tal de cloure l'exposició "La societat del rendiment", i coincidint amb les celebracions del 8 de març. Serà amb la comissària de la mostra Sandra Moros, per acomiadar el projecte realitzant un diàleg, a tall de visita o trobada, entre els agents interessants temàtiques de gènere i les obres d'Irene Grau, Núria Fuster o Lorenzo Sandoval, entre d'altres.

Visites guiades per a conéixer l'obra de Jorge Ballester

Fins al 26 d'abril, la planta de l'IVAM CADA gestionada per la Fundació CAM acull l'exposició 'Jorge Ballester. Entre el Equipo Realidad y el silencio'. Per tal de conèixer en profunditat aquesta mostra, que recull la trajectòria artística de Balllester a través de 93 obres datades entre 1965 i 2013, hi han organitzades dues visites guiades, una el 28 de març i l'altra el 25 d'abril, totes dues de 12 a 13 hores.