El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Es prorroga el contracte del bus a Alcoi amb tan sols els vots a favor del PSOE

El plenari, amb mesures postcovid

Compromís i Guanyar també han votat en contra de la urgència del ple. Tots dos consideren que hi havia temps per a previndre aquest plenari i "no volem normalitzar que es facen les coses a última hora".
 

Cap partit ha donat suport als socialistes en aquesta pròrroga, tot i que ha eixit igualment endavant amb les abstencions de PP, Ciutadans, VOX i Podem. Compromís i Guanyar han votat en contra. El contracte es prorroga, de moment, durant un any. 

L'Ajuntament d'Alcoi ha acollit aquest 20 de juliol un plenari extraordinari per prorrogar, durant un any, el contracte del servei de transport de viatgers a Alcoi. La pròrroga és per a un any, però es pot renovar any rere any fins a 10, tot i que l'objectiu de la pròrroga és guanyar temps per a fer un nou plec de condicions.

Quasi tots els partits de l'oposició s'han mostrat contraris a prorrogar i consideren que s'hauria d'haver preparat en temps un nou contracte. Però l'alcalde Toni Francés, en la seua intervenció final ha assegurat que "la pròrroga d'un contracte no és una situació extraordinària, sinó ordinària. Les pròrrogues són opcionals, però ordinàries i passa en el 99,99 per cent dels contractes d'aquest ajuntament i qualsevol altra administració. Forma part de la normalitat del funcionament de qualsevol institució".

Un extrem que no han compartit des de l'oposició. Per exemple, Pablo González de Guanyar, que ha votat en contra, considera que "argumentar la inevitabilitat de la pròrroga és reconéixer que no s'ha fet el treball". També Quique Ruiz, portaveu popular, considera que és "pràctica habitual deixar que els contractes caduquen i forçar una pròrroga. No han fet els deures i ho reconeixen". Rosa García, de Ciutadans, tampoc entén "per què han sigut incapaços de traure un nou contracte". I l'argument tampoc convenç a Podem, i Cristian Santiago qualifica la pròrroga "d'inesperada".

Jordi Martínez ha defensat que la pròrroga s'ha fet inevitable per la paralització administrativa dels últims mesos per la COVID-19, però des de Compromís tampoc s'han mostrat d'acord en açò, Màrius Ivorra considera que "no pot ser que l'excusa de la COVID valga per a tot ara mateixa" i recorda que ja se sabia que el contracte caducaria i podria haver-se treballat en l'anterior legislatura. Jordi Martínez diu que no, perquè considera que calia esperar que passaren les eleccions, "cal respectar als ciutadans i fer cas al que diuen cada 4 anys, crec que és més lògic i ètic treballar quan passen les eleccions". Ivorra no pensa igual i creu que aquest tema s'ha de treballar a llarg termini i no pensant en les eleccions, i considera que "sembla una pròrroga de 10 anys encoberta".

L'alcalde en la seua intervenció final també ha tret a col·lació que l'estat d'alarma i la covid "han provocat canvis en la mobilitat d'aquesta ciutat als quals s'ha d'adoptar el servei de transport urbà", que haurà de tindre en compte la conversió de carrers del centre per a vianants, amb "la incertesa perquè no sabem ara com a portar-se el transport públic". Per això l'alcalde considera que "no és el millor moment per a un nou contracte".

Així les coses, s'ha prorrogat l'actual contracte per un any més, de moment, amb els vots a favor dels socialistes i les abstencions de PP, Cs, Podem i VOX. Els tres primers han argumentat la seua abstenció en la "responsabilitat" perquè no poden deixar sense servei en la ciutat. VOX no ha intervingut en cap moment. Guanyar i Compromís han votat en contra.