El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"És un mite que una empresa gestiona millor l'aigua que l'Administració. Això és fals". La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l'Aigua a Alcoi mostra els seus arguments

Tirs Llorens i Miguel Ripoll han donat la xerrada / R. Lledó
El termini de la concessió del contracte de l'aigua a Alcoi finalitza en 2020

Hi ha dos motius fonamentals pels quals aquesta iniciativa ciutadana pensa que la gestió de l'aigua és millor que la privada. En primer lloc, "transparència", ja que "les empreses que gestionen els serveis públics moltes vegades oculten informació o no la faciliten massa". En segon lloc, "es pot reduir el cost del servei", perque "el que s'ha observat en aquests 18 anys de contrata des que es va privatitzar és que el preu de l'aigua ha pujat molt per damunt de l'IPC. En alguns casos ha pujat fins a triplicar el preu que en teoria marca l'IPC"

2020 és l'any en què Aqualia finalitza el seu contracte per gestionar el servei d'aigua a Alcoi. Des de l'any 2000 aquest servei és privat i la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l'Aigua vol que deixe de ser-ho per dos raons: la primera d'elles és que "s'aconsegueix més transparència" i la segona és que "es pot reduir el cost". ARAMULTIMÈDIA ha parlat amb Tirs Llorens i Miguel Ripoll, dos dels membres d'aquesta iniciativa ciutadana.

L'AAVV de la Zona Nord ha acollit el primer acte de 2018 d'aquesta iniciativa ciutadana que té com a objectiu fer públic la gestió de l'aigua a Alcoi. A la xerrada hi han assistit més de 20 persones entre les quals hi han estat representants de Compromís i Guanyar. Segons Tirs Llorens, "a partir de 2020 tenim l'oportunitat de recuperar la gestió per part de l'Ajuntament directament, evitant que hi haja una empresa intermediaria pel mig que es dedique a fer negoci a partir d'un recurs necessari i imprescindible com és l'aigua potable".

Hi ha dos motius fonamentals pels quals aquesta iniciativa ciutadana pensa que la gestió de l'aigua és millor que la privada. En primer lloc, "transparència", ja que "les empreses que gestionen els serveis públics moltes vegades oculten informació o no la faciliten massa". En segon lloc, "es pot reduir el cost del servei", perque "el que s'ha observat en aquests 18 anys de contracte des que es va privatitzar és que el preu de l'aigua ha pujat molt per damunt de l'IPC. En alguns casos ha pujat fins a triplicar el preu que en teoria marca l'IPC".

La iniciativa en suport de l'aigua pública demana "control per part de la societat i participació pública a tots els nivells". A més recorden que "l'objectiu d'una empresa pública ha de ser tindre un bon servei per a la societat i en cas que hi haja benefici, que s'invertisquen a millorar la qualitat de l'aigua, que tinga uns preus assequibles per tothom...".

Cal recordar que aquesta iniciativa ciutadana és la mateixa que fa 18 anys ja va reunir 10.000 firmes per fer un referèndum on s'hauria d'haver decidit si la gestió de l'aigua des alcoians era pública o privada. Tirs Llorens i Miguel Ripoll recorden que "a la privatització de l'aigua en molts casos va lligada la corrupció". Sostenen que "a Alcoi no s'ha demostrat la corrupció", però "sempre ens ha aparegut molt sospitós que l'aigua es privatitzara en contra del clamor popular que exigia que hi haguera un referèndum. Es van arreplegar en un temps rècord, en 2 o 3 setmanes, més de 10.000 firmes que era suficient per convocar un referèndum segons el Reglament de Participació Ciutadana que s'acabava d'aprovar". Finalment no es va convocar.

Gestió pública o privada de l'aigua? El debat és obert, però el que és segur és que jugarà un paper fonamental en les eleccions municipals de 2019, ja que el contracte finalitza en 2020.