El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

És vital la creació de sòl industrial en Alcoi Sud?

Els empresaris consideren que sí, i que cal fer-ho de manera urgent, "amb el compliment estricte de la protecció mediambiental que es requerisca". Les associacions ecologistes per contra continuen dubtant que es puga fer sense produir afecció en l'Aqüífer del Molinar.

La Cambra de Comerç d'Alcoi ha acollit una jornada tècnica "i de reflexió" sobre una possible zona industrial al sud de la ciutat d'Alcoi, a prop d'Ibi. Cayetano Sánchez Butrón, redactor de l'estudi encarregat per la Cambra sobre este espai industrial, ha explicat les particularitats de la zona. I després han intervingut diferents representants, tant de l'empresariat com de les associacions ecologistes.

I les visions són clares. Els empresaris ho consideren necessari i urgent. El president de la Cambra de Comerç Pabo de Gracia ha fet referència a la fuga del talent que es genera al Campus d'Alcoi, l'EASD o els centres de Formació Professional. Pablo de Gracia assegura que en els últims anys el nombre d'empreses a Alcoi s'ha reduït un 19 %, "es manté el nombre de xicotetes empreses, però no d'indústries". També destaca que Alcoi té poca població de menys de 40 anys, "la qual cosa denota que els jóvens - qualificats en la seua majoria - abandonen Alcoi per a nodrir els departaments d'empreses d'altres ciutats".

Els empresaris consideren que el parc industrial es pot fer sense afectar a l'Aqüífer perquè es preveuen empreses no contaminants i marcadament tecnològiques. L'estudi encarregat per la Cambra marca que hi ha vora 200 activitats empresarials que es podrien desenvolupar ací, tot i que serà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la que determine les condicions.

Per contra, els col·lectius ecologistes dubten que la zona industrial es puga fer sense afectar a l'Aqüífer del Molinar. Veuen que el risc existeix, que és molt difícil garantir un vessament zero, i consideren una imprudència desenvolupar el projecte quan l'anterior de la Canal, en un espai semblant, ja s'ha demostrat inviable.