El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Escepticisme al sector del transport davant de l'eliminació del peatge a l'AP 7 entre Alacant i Tarragona

ASOTRAC es troba integrada per 15 empreses del transport de les nostres comarques, donant ocupació a unes 500 persones. A més forma part de la Federació Empresarial de l'Alcoià i el Comtat (FEDAC).

Des de l'Associació del Transport de l'Alcoià-Comtat (ASOTRAC) veuen amb recel l'eliminació del peatge els 373 quilòmetres de l'autopista AP-7 entre Tarragona i Alacant, la qual passarà a ser gestió pública a partir de l'1 de gener de 2020. Els transportistes temen que el peatge puga ser substituït per una modalitat impositiva coneguda com a 'Eurovinyeta', que suposaria una despesa superior per a les empreses del sector.

L'Eurovinyeta és la taxa que han de pagar els vehicles pesants amb més de 3,5 tones, aplicada actualment per a circular per la xarxa de carreteres d'Holanda, Luxemburg, Suècia i Dinamarca, i que permet fer front als costos externs derivats de la utilització de les infraestructures viàries. De fet, la patronal del transport està mantenint converses aquests dies amb el Govern central per tal d'esbrinar si finalment s'aplicarà aquesta nova modalitat impositiva.

El president d'ASOTRAC, Antonio Pascual, considera just i raonable que les empreses privades hagen d'assumir part del cost del manteniment de les infraestructures, "però també haurien de fer-lo la resta de vehicles inclosos els turismes". Pascual sosté que "en cas d'aplicar-se l'Eurovinyeta, i tot sembla indicar que així serà, es gravarà encara més a les nostres despeses indirectes".

Es duplica el cost

Des d'ASOTRAC calculen que l'increment podria suposar el doble d'allò que els transportistes de les nostres comarques paguen mensualment en peatge per a anar a Catalunya, l'indret que concentra el 80% dels viatges del transport comarcal. Així doncs, si un camió que realitza la ruta Alcoi-Barcelona gasta una mitjana mensual de 650 €, amb la referència d'allò que paguen al centre d'Europa amb l'Eurovinyeta el viatge passaria a costar 1.200 € mensuals.