El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Esquerra Republicana de l’Alcoià i el Comtat preguntarà al Senat pel Centre de Primeres Arribades projectat a l’Aitana

El centre de primeres arribades projectat a l'Aitana es finançarà amb fons europeus i serà un dels més de quinze centres que es construiran en l'Estat espanyol per a allotjar a més de cinc mil persones.

La formació assegura que la proposta sembla construir un 'gueto' a mil metres d'altitut i que no s'han donat explicacions de cap tipus sobre qüestions importants com el benestar de les persones immigrants, l'impacte ambiental o la integració dels nouvinguts.

El Centre de Primeres Arribades (CPLL en les sigles en castellà)  ha causat revol entre els veïns i veïnes d’Alcoleja, com hem estat informant a Ara Multimèdia.

El centre de primeres arribades projectat a l'Aitana es finançarà amb fons europeus i serà un dels més de quinze centres que es construiran en l'Estat espanyol per a allotjar a més de cinc mil persones, immigrants i refugiades amb protecció internacional, amb estades previstes d'un o dos mesos. A parer de Salvador Llinares, Secretari d'Organització d'Esquerra Republicana a la comarca, "si aquest CPLL que es pretén construir a l'Aitana s'assembla als Centres d'Internament d'Emigrants que ja existeixen arreu de l'Estat espanyol, estaríem davant de llocs d'acollida que s'han arribat a comparar amb presons o camps de concentració".

El centre d'Aitana tindrà una capacitat de sis-centes persones que fàcilment podrien pujar a més de mil i potser una bona part d'aquestes 1.100 persones residirien acampades en una esplanada adjacent a l'aquarterament a mil metres d'altitud, per la qual cosa no sembla el lloc ideal ni per a la població refugiada ni per als habitants de l'Aitana, que no disposarien dels serveis suficients per a acollir en condicions tanta gent, expliquen des de la formació.

“És una burla  la manera d'actuar dels successius governs que, no només no han fet res per a frenar el despoblament; quan es presenta un repte d'aquesta magnitud com és el d'acollir a persones necessitades, la solució siga construir un gueto a mil metres d'altitud, amb infraestructures i serveis insuficients i d'esquenes als pobles de l'Aitana. Una burla per als nouvinguts i una burla per als pobles que històricament han demanat millores per a no veure's abocats a abandonar els seus pobles per falta d'oportunitats”, afirmen.

Per aquesta raó, i davant la manca d’informació, Esquerra Republicana preguntarà set qüestions sobre aquest centre en relació a la integració de les persones immigrants, subministraments, impactes en la infraestructura actual, impacte mediambiental, benestar de la població nova, inversió en els efectes negatius i la possibilitat de la no execució del projecte.