El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Esta setmana comença el sorteig de les meses electorals

Mesa electoral. Il·lustració del Ministeri de l'Interior.

Si ets dels que et criden habitualment per formar part d'una mesa, que sàpies que la quarta vegada pots demanar retirar-te sense cap justificació més.

A partir del 28 d'abril es realitzaran els sortejos, i fins al 5 de maig podem rebre la notificació a casa. T'expliquem les causes o excuses que es poden al·legar per no formar-ne part.

El 28 de maig celebrem eleccions locals i autonòmiques, i abans que comence la campanya electoral hi ha una qüestió que manté a quasi tots els ciutadans en alerta: seré membre d'una mesa electoral?

De la formació de les meses electorals s'encarrega cada ajuntament, la norma estipula que entre el dia 25 i 29 després de la convocatòria d'eleccions s'ha de fer el sorteig, i com les eleccions es convocaren el 3 d'abril, els municipis han de fer el sorteig entre el 28 d'abril i el 2 de maig. Després hi ha un termini de 3 dies per a notificar als components de la mesa, així que a tot tardar el 5 de maig ja ha d'estar tot el món avisat.

Cada mesa compta amb un president i dos vocals, càrrecs obligatoris que se sortegen entre tot el cens electoral, tot i que hi ha condicionaments. Per exemple, si eres candidats en qualsevol llista electoral, no pots formar part d'una mesa electoral. També cal saber llegir i escriure, i ser menor de 70 anys, tot i que els majors de 65 anys poden renunciar. I el president de la mesa ha de tindre almenys el Batxiller o Formació Professional de segon grau. A més del president i vocals, es nomenen també dos suplents per mesa.
 

Causes o excuses per a renunciar

Si t'han cridat per ser membre d'una mesa electoral, tens algunes causes per a poder renunciar o excuses que pots presentar per a no formar-ne part. En alguns casos, són causes que per si mateixa justifiquen el teu relleu, i tan sols has de presentar un document que ja tindràs, com el llibre de família, un certificat o el DNI, depenent del cas. En altres cal presentar més justificacions, i esperar a la valoració de la Junta Electoral de Zona.

Dins de les causes personals o familiars que es justifiquen pe si mateixa tenim, per exemple, tindre entre 65 i 70 anys, ser persona en situació de discapacitat o pensionista d'incapacitat absoluta. També s'inclou l'embaràs de 6 mesos, estar en descans maternal (pagat o no per la Seguretat Social), o en període de lactància, natural o no, fins als 9 mesos. També pots excusar-te si tens a càrrec teu a una persona que no es pot valdre per si mateixa, o si tens una ordre de no aproximació amb alguna persona que ha de votar en eixa mesa electoral.

També pots demanar no participar si ja has sigut membre d'una mesa electoral almenys en tres ocasions els últims 10 anys.

Després hi ha altres causes personals o familiars que sí que s'han de justificar i esperar aprovació de Junta Electoral de Zona. Ací s'inclou proves mèdiques o intervencions quirúrgiques que afecten el dia de votació; lesions o malalties, o embarassos de risc. També si tens un esdeveniment familiar inajornable i d'especial rellevància, o si tens a càrrec teu a un fill menor de 14 anys i l'altre progenitor no pot fer-se càrrec.

També hi ha motius d'origen religiós que et permeten demanar excusa i formes part d'una comunitat amb un "règim de clausura contrari o incompatible amb la participació en la mesa".

Per últim, trobem alguns motius professionals que pots al·legar perquè treballes en algun altre lloc indispensable eixe dia, com servicis mèdics i d'urgència. També si treballes en alguna Junta Electoral, jutjat o administració pública que eixe dia tinga assignades funcions electorals.

Si tens interés, pots vore tots els casos concrets ací.