El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Pep Capó, Candidat per Compromís Alcoi

Pep Capó

Estratègies per a un Alcoi competitiu i sostenible

Quan explique els fonaments de l’estratègia empresarial als meus alumnes, els dic que totes les empreses tenen sempre un repte estratègic, el qual co…

Quan explique els fonaments de l’estratègia empresarial als meus alumnes, els dic que totes les empreses tenen sempre un repte estratègic, el qual consisteix en fer front a tot allò que tenen “fora”, amb els recursos i capacitats de què disposen “dins”.

Històricament Alcoi va tindre “fora” un entorn geogràfic complicat i unes condicions adverses per a crear indústria i per a poder arribar a clients de fora de la comarca, però va ser capaç de convertir el que a priori eren amenaces en oportunitats, aprofitant el que tenia “dins” en aquell moment; principalment el caràcter emprenedor, valent i inconformista de la seua gent.

Actualment ens trobem amb un entorn globalitzat, on ja no té sentit parlar de mercats locals, on els canvis passen de manera ràpida i brusca, on els consumidors tenen molt clar el que volen i poden analitzar diferents opcions només amb un parell de “clicks”. Amb aquesta situació “fora”, es fa necessari que les empreses de la comarca generen noves oportunitats i que no es limiten a reaccionar a l’entorn. I tot açò s’ha de fer aprofitant el que tenim “dins”; tenim un teixit empresarial local i comarcal encara molt potent i amb una gran experiència, tenim una universitat situada entre les millors de l’estat amb més de 2.000 estudiants d’enginyeries, d’informàtica, de disseny i de direcció d’empreses i, sobretot, tenim ganes de tornar a ser referents.

Hem de ser capaços de crear a Alcoi un ecosistema empresarial innovador, de manera que les nostres empreses puguen detectar ràpidament els canvis i donar respostes ràpides i flexibles, innovant en els productes o serveis que ofereixen, innovant en els propis processos o innovant en la forma de fer negocis, el que es coneix com a innovació estratègica. Aquest concepte d’innovació estratègica és el que ajuda tant a sectors madurs com el tèxtil, com a sectors emergents com el tecnològic, a aconseguir avantatges sobre els seus competidors. Realment, la competència actual ja no és entre productes o serveis, sinó entre conceptes empresarials.

En aquest sentit, espais com Rodes Futura poden actuar com a catalitzador i ajudar a aconseguir aquest ecosistema innovador. Però no hem de perdre de vista en cap moment on volem arribar; no ens aprofita per a res tindre Rodes com a un edifici rehabilitat emblemàtic de la ciutat si finalment les seues sales estan buides. El que realment necessitem és a la gent de les empreses, de la universitat i de l’administració treballant junts amb un objectiu comú, compartint experiències i coneixements, aportant cadascú el que millor sap fer. Hem de tornar a ser originals i autèntics, canviar les regles de joc i generar nous espais competitius.

Ara més que mai, és necessari deixar-nos estar d’interessos particulars o partidistes i hem de caminar tots cap a un objectiu comú: el de fer que els estudiants que ens vénen de fora desitgen quedar-se quan acaben els seus estudis, el de fer que els nostres joves troben ací oportunitats i puguen quedar-se i, en definitiva, el de tornar a posar a Alcoi com a un referent empresarial.

Un repte emocionant i motivador; t’apuntes?
IMPARABLES!!.