El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Estudi estadístic: L'Alcoyano només assegura la salvació guanyant els 2 partits davant Peralada i Conquense

Quadre estadístic si guanya el Deportivo a Peralada

A l’equip li toca anar a Peralada a aconseguir la victòria per poder continuar depenent d'ell mateix en la darrera jornada. La victòria a Peralada és clau, perquè una nova victòria la setmana següent contra el Conquense certificaria la permanència

Jordi Vayà, aficionat a l'estadística esportiva, ha elaborat un informe per a ARAMULTIMÈDIA per analitzar les possibilitats que té l'Alcoyano de salvar-se. El cert és que si guanya els dos encontres, estarà un any més en Segona B. Si es pot triar l'empat, que siga en la darrera jornada a casa davant el Conquense.

Un total de 8 equips del grup III de Segona B estan implicats en la lluita per evitar el descens de categoria. Amb el descens confirmat de l'Ontinyent, encara falta adjudicar tres places; un altre equip haurà de jugar la promoció per salvar-se. Els altres 4 equips implicats aconseguiran la salvació definitiva després d'aquestes 2 jornades.

Massa combinacions encara per fer un pronòstic.

177.147 és una xifra massa elevada de combinacions per fer encara un pronòstic, sobretot si tenim en compte que l'estadística només són xifres i combinacions matemàtiques aplicades a un esport com el futbol on hi ha altres factors en joc.

Futbolísticament és possible que el València B, actualment situat en zona de salvació, siga l'equip que tinga els partits més complicats, ja que ha de jugar contra 2 equips de la zona alta. El Vila-real B lluita per furtar-li a l'Hèrcules la segona plaça i l'Espanyol B per entrar al play-off d'ascens a Segona A. Però en futbol quan falten 2 jornades i està en joc la temporada tot és possible perquè els equips s'ho juguen tot i poden donar-se resultats sorprenents.

Guanyar els 6 punts que encara estan en joc és l'única combinació que assegura la salvació del nostre CD Alcoyano, encara que hi hauria una mínima opció que haguera de jugar la promoció d'ascens tot i sumar els 6 punts. Però cal anar partit a partit i per això analitzarem les 243 combinacions que poden donar-se i com pot quedar la classificació després de disputar-se la jornada 37.

La jornada 37:

 

Peralada - Alcoyano

Sabadell - Ejea

Conquense - Castelló

Vila-real B - València B

Teruel - Olot

 

L’estudi estadístic de la jornada 37

 

El fet que en aquesta jornada hi haja tres enfrontament directes entre els equips implicats, permet que es reduisquen a 243 les 6561 combinacions que hi haurien si els 8 equips jugaren amb equips no implicats en el descens.

Si analitzem en detall aquestes 243 combinacions podem extraure 3 conclusions:

-La victòria a Peralada, és l'únic resultat que permet al CD Alcoyano no dependre d'altres resultats en la darrera jornada per aconseguir la salvació. Estaríem momentàniament fora de la zona de descens en el 92'59% dels casos i en posició de promoció en el 7,41%. En cap cas estaríem en posició de descens.

- L'empat entre Alcoyano i Peralada deixa l'equip en una situació delicada. A priori no és un mal resultat, però és un resultat molt perillós sobretot si el Sabadell aconsegueix guanyar l'Ejea i el València B no perd a Vila-real. Amb l'empat només estaríem momentàniament fora de la zona de descens en el 14'81% dels casos. I en un 37'04 acabaríem la jornada en posició de promoció. Almenys hi ha un 14'81% de probabilitat d'acabar la jornada en zona de descens i en el 33'33% restant dels casos la posició final del CD Alcoyano dependrà dels resultats entre els diferents múltiples empats a 40 punts que es poden donar entre diversos equips i que no poden solucionar-se encara ja que van en funció del resultat final entre Conquense i Castelló.

- La derrota a Peralada pràcticament condemna l'equip al descens, tot i que matemàticament el deixaria amb alguna mínima opció de salvació. Amb una derrota a Peralada el partit contra el Conquense pot ser un partit de tràmit.

 

Sens dubte diumenge será una vesprada de transistors. A l’equip li toca anar a Peralada a aconseguir la victòria per poder continuar depenent d'ell mateix en la darrera jornada. La victòria a Peralada és clau, perquè una nova victòria la setmana següent contra el Conquense certificaria la permanència. Podria servir l'empat o fins i tot la derrota contra el Conquense, però en gran part, tot passa per guanyar a Peralada i esperar els altres resultats per saber-ho.

Jordi Vayà

 

Treball de camp de Vayà