El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tots per l'Orxa,

Tots per l'Orxa

Ètica i "Compromís" polític?

Article d'opinió de l'Agrupació d'Electors “Tots per l'Orxa”

Una vegada constituïdes les noves corporacions locals, en primer lloc cal donar l'enhorabona a totes i tots els representants electes que passen a formar part d'aquestes, animant-los i convidant-los a treballar per la ciutadania i pels seus corresponents pobles.

Dit açò, cal obrir una reflexió sobre determinades qüestions ocorregudes durant el període electoral i una vegada finalitzat aquest, fins aplegar al dia de hui. La primera pregunta és si resulta lògic que alguns partits polítics tinguen com a única pretensió presentar candidatures per tot arreu sense importar el perquè, ni qui forma part d'aquestes llistes ni les conseqüències que pot comportar aquest fet. 

En el cas de l'Orxa, que és el cas que ens ocupa de primera mà, hem hagut de viure que s'haja presentat una tercera força política que fins el moment no havia estat mai present, una llista de Compromís. Fins ací tot normal, però quina fou la sorpresa la nit electoral i els dies posteriors quan alguna de les persones que formaven part d'aquesta llista va celebrar la victòria del Partit Popular de forma manifesta en el mateix col·legi electoral, fins i tot fent-ho públic a les xarxes socials amb missatges com “Crec que mai havia estat tant content per una victòria del Partit Popular. Eufòric és poc”, entre d'altres, sense importar el resultat aconseguit per la seua llista i com s'expressa literalment, ben “eufòric”. 

Aquest fet podria haver-se quedat en això simplement de no ser perquè quan es va conèixer la intenció de presentar aquesta llista ja es va traslladar a l'executiva comarcal del partit en qüestió les conseqüències que açò podria tindre a nivell local, ja que això de “divideix i guanyaràs” és una estratègia prou antiga i coneguda, i que s'ha fet realitat. Quan es va exposar a l'executiva comarcal, l'única resposta fou que “des de dalt teníen l'ordre de deixar presentar llistes allà on hi haja gent que vol”. Al fil d'açò podem fer la segona bateria de preguntes: no hi ha cap tipus de filtre? Deixem fer i que es presente qui vullga sense més? Solament importen i interessen els vots que es puguen aconseguir per a sumar a l'hora de tindre representació a nivell supramunicipal?

Si tot açò no fóra poc, cal sumar-li un tercer fet, i és que dos dies abans de les eleccions municipals, i per tal de tancar la campanya de Compromís per l'Orxa i donar suport a aquesta candidatura, van visitar el nostre poble dos dirigents autonòmics: el Conseller de la veïna localitat de Muro i un Director General nascut a l'Orxa. Sabien aquestos representants del govern de la Generalitat a qui recolzaven amb la seua visita? No hi havia cap manera de saber-ho? Ho saben ara? Quines mesures s'han pres? Tampoc existeixen filtres per a això i cal anar a recolzar a qualsevol del “partit”? Nosaltres seguim sense saber-ho i sense rebre cap explicació, la qual cosa ens agradaria. 

Ens sembla prou greu i preocupant molts fets que han ocorregut abans de les eleccions, després i més recentment aquest cap de setmana a la constitució de les corporacions municipals a diferents localitats veïnes a la nostra, trobant-se amb pobles on hi haurà governs on cap persona és del poble, alcaldies en clara minoria, pactes fóra de la lògica política i votants decebuts per haver expressat la seua veu i que aquesta no s'haja respectat, la qual cosa ens fa preguntar-nos si hi ha ètica i compromís polític, o si això ja no importa i tot val en política. Mentrestant, nosaltres seguim i seguirem treballant pel nostre poble com ho hem fet des del govern, però ara des de l'oposició, tenint clara la nostra responsabilitat i quin és el nostre vertader compromís.