El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Etruscos, el amanecer de Roma", exposició única al MARQ

  • La mostra inclou elements funeraris, ornamentacions i objects metàl.lics.
  • Altament recomanable la consulta del material audiovisual, les reconstruccions i les ambientacions immersives.

Poques ocasions tindrem per a degustar una exposició d'aquestes característiques en el nostre entorn, i és possible de la mà del MARQ i de la Diputació. Fins al 12 de desembre es pot visitar una mostra que inclou 10 peces d'una de les civilitzacions més interessats de la Història de la Humanitat.

El MARQ ens proposa un recorregut museístic per la Cultura, l'estructura social, política i urbana d'un dels pobles més interessants de la Humanitat. La mostra adopta el nom 'Etruscos. L'alba de Roma’ i mostra la història d'aquesta civilització des dels seus orígens en el segle IX abans de Crist fins a la seua gradual absorció amb el domini de Roma en el segle I abans de Crist.

I és que realment no és molt coneguda la història del poble que dominà el món abans dels Romans, que eclipsaren amb el seu poder i esplendor qualsevol segell d'identitat els etruscs.

La mostra inclou una selecció d'obres representatives dels dos museus etruscos més importants del món i és possible gràcies a la col.laboració de la Fundació MARQ i la Soprintendenza per ia Beni Archeologici della Provincia di Pisa e Livorno i inclourà l'exhibició de 150 peces originals procedents del Museu Archeologico Nazionale di Firenze (MAF) i del Museu Guarnacci di Volterra, un dels més antics d'Itàlia fundat en 1761.

Què podem veure?

L'exposició inclou urnes i relleus funeraris amb obres com l'Urna d'Ulisses i les Sirenes del Museu de Volterra, el pitxer canópica de Chiusi, un element ornamental funerari de Florència, l'urna del Rapte de Proserpina de Volterra o el sarcòfag masculí de la necròpoli de Rosavecchia en Tuscania.
També es poden admirar objectes realitzats en or -com la diadema d'Orbetello o braçalets de les necròpolis de Bisenzio i Túmul de Pietrera de Vetulonia-, objectes metàl·lics -com el calder de la necròpoli de Crocefisso del Tuf- o estatutàries de bronze, entre les quals destaca un conjunt dels jaciments de Fermo i Fiésole. A més, ‘Etruscos’ també compta amb rellevants peces d'armament i de material ceràmic.

Atenció a les projeccions i els instruments interactius 

A banda dels objectes, és altament recomanable la consulta de tot el material gràfic i didàctic, que inclou projeccions audiovisuals i instruments interactius. Tot això, al costat de reconstruccions i ambientacions immersives, transportarà al visitant a la vida quotidiana d'aquest poble a través dels seus costums, tradicions, pràctiques artístiques i creences religioses.