El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

‘Etruscos. L'alba de Roma’, la nova exposició del Museu Arqueológic Provincial d’Alacant

Acte de presentació "d'Etruscos. L'alba de Roma"
  • A partir del 31 d'agost comencen les visites amb reserva anticipada, que es poden formalitzar a través de la web del MARQ o directament en el següent enllaç. La col·lecció de peces, podrà visitar-se fins al 12 de desembre.

El Museu Arqueològic Provincial d’Alacant acull des del passat 26 d’agost ‘Etruscos. L'alba de Roma’, la major mostra monogràfica exhibida a Espanya en l'última dècada amb 150 peces procedents d'algunes de les més importants excavacions de l'antiga Etruria.

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mázon, la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, i l'ambaixador d'Itàlia, Riccardo Guariglia, van presentar l’exposició internacional en un acte en el qual van participar també la comissària del projecte, Giuseppina Carlotta Cianferoni, i el director del museu alacantí, Manuel Olcina.

Carlos Mazón, en l'esdeveniment, va explicar: “és una exposició única que ens permet en aquests moments ser referència a Espanya. Ara mateix a Alacant s'obri una oportunitat perquè tornem a tot allò que estem anhelant, a través de la cultura, de la història, de l'arquitectura i de l'antiga civilització dels etruscos”. A més, el president va indicar que, amb l’exposició: “s’obrin noves possibilitats i tornem a reprendre els somnis de poder tindre una vida normal, i ho fem a través de la cultura”. En l’acte de presentació, el responsable alacantí, a més, va assegurar que el colofó d'aquesta exposició serà la porta d'entrada a moltes altres que arribaran.

Per la seua part, la diputada de Cultura, Julia Parra, va manifestar que l'exposició és “un somni complit”, així com va expressar la seua satisfacció per “portar a Alacant una de les millors mostres internacionals sobre la cultura etrusca de les últimes dècades, una aposta arriscada i valenta assumida amb gran il·lusió per l'equip tècnic i directiu del MARQ”.

Parra va remarcar: “la iniciativa és un exemple de col·laboració institucional, intercanvi cultural i amistat entre països amb la cultura com a vincle d'enteniment”.

Així mateix, durant la seua intervenció, Guariglia, l'ambaixador italià, va mostrar també la seua satisfacció per la col·laboració entre prestigiosos museus per a l'organització de l'exposició. “Sens dubte, Itàlia i Espanya comparteixen una rica i mil·lenària història, una relació privilegiada en l'àmbit cultural que s'ha desenvolupat al llarg dels segles i aquesta exposició representa un nou testimoniatge eloqüent del desig de continuar desenvolupant l'amistat entre els nostres dos països i de rellançar un diàleg que mai abans hi havia tan sigut fructífer i vital entre les ribes del Mediterrani”, va afirmar l'ambaixador italià.

La mostra és una iniciativa de la Fundació MARQ i la Superintendència de Patrimoni Arqueològic de la Província de Pisa i Livorno, que realitza un recorregut sobre la història de la civilització etrusca des dels seus orígens en el segle IX a. C. fins a la seua gradual absorció pels romans en el segle I a. C. ‘Etruscos. L'alba de Roma’, per tant, és un viatge per a descobrir l'estructura cultural, social, política i urbana d'aquesta civilització italiana, que inclou una selecció de peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, un dels més antics a Itàlia.