El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Gran acollida per part dels conserges de les filaes en la jornada contra el consum d'alcohol en menors

Els jóvens valencians entre 14 i 18 anys consumeixen alcohol per damunt de la mitja del conjunt del territori espanyol

El Casal de Sant Jordi ha estat de gom a gom per acollir una jornada formativa històrica davant la preocupació del consum d'alcohol en menors d'edat. A ella han assistit conserges de filaes, hostalers i primers trons que han escoltat a experts en drogodependència sobre la legislació i com pot a afectar l'alcohol al joves.

Posem una situació que molts hostalers i conserges han patit a Alcoi: Un pare o una mare ofereix alcohol al seu fill a un ensaio dins d'una filà. Davant aquest fet, de qui és la responsabilitat? Del tutor del menor o de la filà? Aquesta només ha sigut una de les moltes situacions a la que els hostalers es troben cada nit de divendres o dissabte amb menors d'edat, segons reconeix el col·lectiu.

En la jornada han participat Maria Jesús Álvarez, tècnica de servicis jurídics i servici de gestió de les drogodependències i altres trastorns addictius de la Conselleria de Sanitat; Francisco Pascual, coordinador de la UCA i President Nacional de Socidrogalcohol; i Alicia Ureña, Coordinadora de la UPCCA de l'Ajuntament d'Alcoi. També han estat presents el president de l'ASJ, Juan José Olcina; i els regidors de Festes i Salut Pública, Raül lopis i Aroa Mira, respectivament.

Álvarez ha mostrat els punts més interessants de la Llei General de Sanitat Valenciana respecte al consum de tabac i alcohol a establiments com les filaes. Ha comentat que és una llei "molt restrictiva" i que "els menors són responsabilitat de tota la societat". També ha donat una dada molt roïna com és que els jóvens valencians entre 14 i 18 anys consumeixen alcohol per damunt de la mitja del conjunt del territori espanyol.

Sobre les sancions, Maria Jesús Álvarez ha destacat que els diners de les sancions "retornen a la societat en forma de campanyes contra la drogodependència. En cap cas tenen afan recaptatori".

 

Per la seua banda, Francisco Pascual ha recalcat que l'objectiu de la jornada ha sigut "intentar incrementar la sensibilització que deu haver en el consum d'alcohol especialment entre els jóvens". De fet reconeix que "l'ASJ es preocupa un poc dels consums abusius que es poden fer a les filaes i intenta incrementar la percepció de risc d'eixos consums". Pascual ha intentat en la jornada "no perseguir res, sinó donar entendre que les filaes són centres d'hostaleria i que estan servint beguda, i que han de seguir la mateixa legislació i controls que té qualsevol servei d'hostaleria".

En representació de l'Associació de Sant Jordi, el seu president, Juan José Olcina, ha reconegut la "preocupació" pel consum d'alcohol en menors, ja que "són els grans afectats i cada vegada es consumix més". Com bé diu Olcina "per fer festa no fa falta beure".