El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Falta de consens en l'aprovació del nou reglament municipal de participació

Urna de votació dels pressupostos participatius municipals.

Els canvis en el reglament es van aprovar durant el plenari del passat 7 de febrer, amb els vots favorables de PSOE, Ciutadans i VOX.

La corporació municipal ha donat llum verda a noves modificacions en el reglament de participació ciutadana d'Alcoi, un document que regula el paper del veïnat i les entitats ciutadanes en la gestió municipal. A pesar de l'aprovació, alguns grups municipals han criticat la "falta de participació real" en l'elaboració del document.

És el cas de Guanyar Alcoi, que durant el passat plenari ordinari de febrer va evidenciar la seua disconformitat envers el document. La plataforma ciutadana recriminava a la regidora de participació, Teresa Sanjuán, que s'haguera "negat rotundament a parlar amb els grups de l'oposició per explicar quines han sigut les raons de no acceptar les seues esmenes o de fer canvis significatius en aquesta normativa".

En termes similars s'expressava el portaveu de Podem, Cristian Santiago, qui trobava a faltar que es detallara en profunditat la participació de la gent en els plens, com una mesura per a "enriquir i dinamitzar les sessions".

Parlant d'absències, era el portaveu del PP, Quique Ruiz, qui enumerava els punts que havien desaparegut en el reglament respecte a la proposta que s'havia treballat des de l'inici de la legislatura passada. Aquests punts incloïen la creació del Consell de ciutat, la convocatòria d'una sessió d'audiència pública amb l'alcalde, així com el seguiment del compliment dels processos participatius.

L'oposició d'aquests partits, sumada a la de Compromís, no ha impedit que els canvis en el reglament foren aprovats, tot gràcies als vots favorables dels socialistes, Ciutadans i VOX.

La regidora de Participació va reconéixer durant la sessió que el reglament aprovat és "un marc normatiu general" i un començament per al qual es disposa d'una trajectòria per davant. També va detallar que alguns dels punts absents –com ara la creació del Consell de ciutat o la regulació de les associacions d'utilitat pública municipal- estaran recollits en el futur reglament orgànic municipal (ROM).