El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Familiars de majors en residències de tota Espanya s'uneixen per a exigir un canvi de model

Paulino Campos, portaveu de la plataforma estatal de familiars, en un moment de la presentació.

Els familiars de la DomusVI d'Alcoi és una de les 15 entitats de tota Espanya que han format la primera Plataforma Estatal d'Organitzacions de Familiars i Usuaris de Residències. Han preparat un decàleg de reivindicacions on, en definitiva, es demana un servei respectuós amb els majors.

Reclamen un estudi de seqüeles en els majors supervivents, un increment de les ràtios de professionals pensades en l'atenció als majors, que les residències estiguen incloses en l'atenció primària, major inspecció de la qualitat dels servicis, i major implicació d'institucions i de la Justícia.

Hi ha 40.000 morts a tota Espanya en residències de majors, i els supervivents en molts casos pateixen problemes per seqüeles per la immobilització o el confinament. En alguns casos s'han patit negligències, per desconeixement, per falta de protecció, per dolents protocols... i un any després els familiars encara esperen algú que mostre empatia i s'implique. Però ni empreses, ni administracions, ni la Justícia sembla que facen gran cosa. Per tot açò, els familiars afectats de 15 organitzacions de tota Espanya, entre elles la plataforma de familiars de la DomusVI d'Alcoi, s'han unit en una Plataforma Estatal. Han demanat una reunió amb el president del Govern i tenen preparades una sèrie de reivindicacions que afecten tots els aspectes que han convertit les residències un sistema mercantilista que s'ha demostrat dolent.

De totes les reivindicacions, cal destacar algunes que requereixen més urgència, com la implicació de la Justícia. Asseguren des de la plataforma que moltes de les denúncies que presenten s'arxiven sense ni tan sols cridar a declarar als familiars, i volen que la Fiscalia s'implique. També un estudi de les seqüeles dels supervivents. Expliquen els familiars que hi ha casos de desnutrició, llagues i úlceres, per diferents causes, volen que s'estudie la situació dels residents i es busquen solucions.

Entre les reclamacions també trobem un increment de les ràtios, més professionals per a cuidar als majors, amb millor qualitat laboral. I també un canvi de model de les residències davant "l'hoteler i mercantilista" que tenim ara. Reclamen un màxim de 60 majors per residència, amb habitacions individuals on es respecte la intimitat i es garantisca l'aïllament en cas de ser necessari. "En les residències grans i amb habitacions dobles els problemes han sigut majors", asseguren des de la plataforma, i aquest és un dels aspectes que ha pogut influir en el cas de la Domusvi d'Alcoi.

Més controls, amb més inspectors que tinguen independència de les administracions i de les empreses. També òrgans en les residències on s'assegure la representació dels familiars, que estiguen assabentats del que es fa en els centres. 

I respecte a la pandèmia, reclamen comissions d'investigació en les diferents comunitats autònomes per a saber on han estat les errades. "Aquesta situació no ens la podem permetre com a societat, i no es pot tornar a repetir".

Ací pots consultar el manifest de la plataforma, i ací el decàleg de reivindicacions