- A més recalca que Fòrum no té la legilimitat de representar a les famílies i a les víctimes sense el reconeixement explícit d’aquestes.
Demanen que l'acte es cancel·le i es torne a convocar en una data on les famílies puguen formar part de decidir el com, el quan i l'on. A més, asseguren que no els sembla correcte que la col·locació de les plaques es faça dins de l'edifici de l'Ajuntament de Muro.
Vicente Tomás Mogino era paperer i va treballar al Bambú, era molt actiu políticament i va formar part del Comitè Revolucionari de Muro d’Alcoi. Quan la guerra va començar, se’n va anar a lluitar al front, una vegada va finalitzar es va veure obligat a fugir a França. Més tard en un intent de seguir fugint cap a Suissa, va ser atrapat pels nazis i conduït a la presó de Frontstalag XI B com a pressoner de guerra. Quan Franco va negar que fos espanyol, va ser transportat amb Francesc Boix fins el camp de concentració de Mathaussen. Allí va emmalaltir de tifus i va acabar per morir o ser assassinat el 6 de gener de 1942.
Aquesta és la historia breument relatada que mereix un homenatge per formar part de la Memòria Històrica per la que treballa, entre altres el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica (de l'Alcoià i El Comtat). I amb la finalitat de visibilitzar aquestes històries al 2021, la Generalitat Valenciana va fer entrega simbòlica a un acte homenatge a les famílies de les plaques de la memòria en honor a les víctimes de Muro d’Alcoi, entre altres ajuntaments. Aquestes plaques haurien d’haver sigut col·locades ja, però segons explica el nebot de Vicente, Joan Jordà, “no van poder ser col·locades per eleccions i per pandèmia”. Jordà explica que aquestes plaques han de ser ubicades a un espai públic accessible on tot el món puga tindre accés a elles.
L’Ajuntament de Muro, animat per Fòrum, ha convocat un acte per al pròxim 21 d’octubre, un acte homenatge on es col·locaran per fi les plaques. Segons el nebot, i en representació de tota la família, aquesta convocatòria i acte s’ha organitzat sense comptar amb ells i convidant-los una vegada molt pròxima la data i després d’haver posat ell una queixa formal al portal de Transparència de l’Ajuntament de Muro i al Portal de Transparència de la GVA.
Des del punt de vista de la família, “la col·locació de les plaques dins de l’Ajuntament no és un lloc adequat per a la memòria, el record i la reflexió” perquè estarà poc visible per a la població.
La família demana “que se suspenga l’acte, no perquè no vulguen que se celebre, sinó perquè volen formar part del consens, des de l’elecció de la data, el com, el quan i l’on”. A més recalca que Fòrum no té la legilimitat de representar a les famílies i a les víctimes sense el reconeixement explícit d’aquestes.
Des de Fòrum per a la Memòria, asseguren que l’acte ha sigut en part provocat per ells, i que no tenen cap problema en que la família participe. L’encarregat de contactar amb les famílies, afirmen, ha sigut el propi Ajuntament de Muro. Del Fòrum afirmen que sí que es va avisar a les famílies i que la família resident a Muro sí està assabentada i participarà.