El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

FEDAC destaca el creixement del clúster de les energies renovables a les comarques tot i la crisi del Coronavirus

Una estructura de plaques solars en una vivenda
  • L'autoconsum permet a empreses i famílies estalviar costos i reduir la contaminació
  • Des d'ASEMAC constaten un augment de la instal.lació de plaques en vivendes i indústries
     

Les bondats de l'energia renovable superen els problemes econòmics provocats per la COVID-19. Contamina poc, la infraestructura es rendibilitza prompte i estalvia molt en la factura elèctrica. A més a més, les plaques es poden instal·lar en la teulada de la casa o de l'empresa fàcilment. FEDAC i la seua filial ASEMAC constaten que a les comarques és un sector productiu emergent.

L'Associació d'Empresaris del Metall de L'Alcoià i El Comtat -ASEMAC-, filial de la Federació comarcal FEDAC, demostra amb xifres i moviment de negoci que el sector energètic instal.lat a les nostres comarques és emergent. Créix, dóna llocs d'ocupació i diversifica. A més a més, afavoreix la creació d'empreses auxiliars.

Alfonso Díaz Seguí, president.d'ASEMAC,defensa que l'autoconsum està a l'alça de manera decidida, en part, gràcies a l'eliminació del denominat ‘Impost del sol’, que penava la instal·lació de plaques solars. Superat aquesta taxa, el sector ha enlairat i s'ha constituït en un dels més emergents de l'Estat i de les comarques.

Afirma que el Coronavirus ha arrasat amb tots els sectors productius i, de fet, en el trimestre del confinament, es va paralitzar totalment. Les previsions de creixement a principi de 2019 era d'un 300%, xifra impossible d'aconseguir donada la situació actual. No obstant això, i segons apunta Díaz, "a partir de maig-juny, la majoria d'enginyeries van tornar a treballar, les instal·lacions es disparen, sent un important impulsor de la demanda de professionals elèctrics i mecànics".

Servisquen com a exemple les xifres de l'empresa Industrias Seguí, establida a Alcoi i que es dedica a la fabricació d'estructures fotovoltàiques per al mercat nacional i també per a l'exportació. Segons Alfonso Díaz, "portem fabricats aquest mateix any estructures per a mes 30 MW, o cosa que és el mateix, 1.500.000 quilos de metalls transformats en les nostres instal·lacions transportats en més de 100 tràilers, etc". Un moviment empresarial que afavoreix el sorgiment de nous negocis i que potencia les indústries auxiliars assentades en la zona d'Alcoi.

 

Alfonso Díaz Seguí

Autoconsum, fàcil, econòmic i que no contamina

L'autoconsum permet que qualsevol empresa, indústria o particular puga consumir l'energia que produeix en la seua pròpia «casa», normalment en la teulada gràcies a les plaques solars. L'estalvi energètic és notable. Però a més, contribueix de manera excepcional a la reducció de la *contamnación evitant l'abocament a la *atmósferta de CO?.
Díaz apunta que "portem fabricats mes de 400MW, amb els quals s'eviten l'abocament de 540.000 tones de CO2 a l'any i es produeix l'electricitat per a subministrar 196.000 habitatges".

L'energia solar fotovoltaica permet generar bona part de l'electricitat que consumim, així la factura de la llum es veu reduïda significativament. A més, el subministrament està garantit en tot moment en seguir connectats a la xarxa. Una instal·lació típica s'amortitza en menys de 10 anys i a partir d'aqueix moment és possible obtindre un estalvi anual d'al voltant de 800€ en electricitat.


Quant als beneficis mediambientals que ofereix l'autoconsum elèctric, la generació d'electricitat és lliure de combustibles fòssils, perquè no requereix de cap procés de combustió i, per tant, no emet contaminant a l'atmosfera.