El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

FEDAC demana una nova ordenació a Alcoi que compagine sostenibilitat i creació de sol industrial

El president de FEDAC en el Fòrum sobre zones logístiques i implantació d'empreses d'Elx

Com a exemple, recorden que l'Àrea protegida del Serpis no s'ha revisat ni actualitzat en l'actual legislatura i impedeix, per exemple, crear una connexió directa de l'autovia a l'Hospital. El president de la patronal diu que necessitem solucions mixtes: "protegir l'entorn, però fomentant el creixement sostenible".

Des de la Federació d'Empreses de l'Alcoià i el Comtat, FEDAC, consideren que un dels principals problemes que impedeix el creixement industrial i la creació de noves infraestructures a Alcoi és l'actual normativa de protecció mediambiental. El president de FEDAC, Natxo Gómez, diu que "gran part del terme d'Alcoi fita o està dins dels parcs naturals de Mariola i la Font Roja, un entorn envejable però que condiciona necessàriament el creixement urbanístic. Sempre hem assumit aquesta situació, i ens hem adaptat a ella, però és cert que necessitem solucions per a millorar i créixer".

No es tracta de desprotegir terreny natural, com explica Natxo Gómez, que es declara defensor d'aquests reglaments i de la protecció de l'entorn, sinó que demana obrir un debat. L'objectiu és replantejar-se les actuals normatives que afecten localitats com Alcoi, que per la seua orografia i situació "no poden pràcticament planificar infraestructures civils o industrials per la seua situació geogràfica i per les múltiples restriccions mediambientals, fent que qualsevol projecte siga de tramitació llarga i difícil d'abordar".

El president de FEDAC, Natxo Gómez

Així, Gómez fa referència per exemple a l'Àrea Protegida del Serpis, instaurada fa molts anys i que no s'ha revisat ni desenvolupat en l'actual legislatura, i que afecta la posada en marxa d'infraestructures com per exemple un possible accés directe des de l'autovia a l'Hospital Verge dels Lliris. Aquesta reglamentació "també impedeix que municipis propers tampoc puguen desenvolupar cap acció urbanística, perquè el seu terme s'emmarca absolutament en aquesta àrea de protecció".

I una altra normativa que des de FEDAC volen que es revise és la de llicències d'activitat en centres històrics, sempre "fent servir el sentit comú" diu Natxo Gómez. Però explica que "hi ha molts locals tancats en els centres històrics que són de difícil apertura", i una revisió de les normes podria "facilitar la posada en marxa de negocis" i "donar vida a determinades zones de la ciutat. Per això l'administració ha de sol·licitar la revisió de les normatives per a poder desenvolupar activitats. Aquesta sol·licitud ha de ser prioritària si volem regenerar les ciutats i els seus nuclis històrics".

És una reflexió que el president de FEDAC ha fet en el Fòrum sobre zones logístiques i implantació d'empreses que s'ha celebrat a Elx, i on han participat totes les patronals de les comarques alacantines, a més del conseller d'economia i el secretari autonòmic d'obres públiques.