El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, Veí d'Alcoi

Jaume Brotons

Fem una mica d’història sobre el CEEM

Article d'opinió sobre el Centre de Malalts Mentals del Barranquet i la situació del col·lectiu de malalts mentals a Alcoi.

L'any 2009 es proposa fer a Alcoi un Centre per als malalts mentals per tota la Comarca. Gobernaba el PP a la Generalitat i a Alcoi. En 2010 és comença l'obra, pressupostada en 3,6 milions de €, que sa acaba en 2011. El PP deixa de governar a la Generalitat en 2015, i li tocava a la Institució autonómica proporcionar l'equipament i el personal, però no eu fa en quatre anys, i arriba el 2015 que deixa el poder. El PP no va fer res per posar a punt el Centre -ara critica en la oposició el temps que a pasat per poder arreglar el tema del Centre de Malalts Mentals i exigix és complexa la seua posada en marxa-.

Però abans de aixó en tot lo referent als malalts mentals d'Alcoi i Comarca, va desaparèixer en 2012 per falta de finançament la asociación AFEIM, que tractava a més de 150 malalts d'Alcoi i comarca i eu va fer per falta de subvencions, per part de la Generalitat del PP. El govern del PP, deia que no li donava els diners perquè la documentació era incompleta, ja que era necessari estar al “corrent dels pagos tributaris” com a requisit, quan precisament la Asociació no podia pagar a Hisenda perquè no rebia les subvencions de la Generalitat de varius exercicis 2010,2011 i 2012, i per lo tan tenir als empleats varius mesos sense cobrar - una plantilla composta per més de vint persones-. El cinisme era total, però mentre robaven a la gent, es permetien el luxe de riures d'ella, no dona'n les subvencions , - no ja havien diners perquè ses quedaben-,  per a  temes tan greus com és la salut, i els malalts mentals, un col·lectiu en situació delicada i en precarietat.

Durant nou anys sa estat espera'n per altra banda inaugurar el Centre de Malalts Mentals del Barranquet -una vegada construït el edific-, i després de deu anys més abans ja lluita'n perquè es fera. La esperanza és que una vegada tret el PP de les Institucions, en 2015 a la Generalitat i també l'Ajuntament de Alcoi que governava, és podria tirar endavant el citat Centre, però sa arribat a 2019, i encara esperan que puga obri-se ja definitivament.

Varies promeses incomplides des de aleshores, en 2011 i també en 2015. Des de la Generalitat es diu que ja fa temps que ja una partida aprovada per dotar el Centre d'Equipament i personal que és lo que li correspon a la administració Autonómica, i és tasca de l'Ajuntament fer lo necessari - treballs externes i interns de l'edifici per posar-lo en funcionament-.

A finals d'Agost de 2018, la Junta de Govern de l'Ajuntament va aprovar el pressupost de més de 400.000 euros per fer aquesta tasca de acondicionament, sense oblidar que el haber tengut esta situació durant tan temps, -cuatre anys en governs progressistes a la Generalitat i vuit a Alcoi-, l'edific sa deteriorat per actes vandàlics valorats en 300.000 euros que pagaran tots els alcoians per falta de responsabilitat en el tema.

Però és que a més, els socialistes en 2012 ja en l’Ajuntament d’Alcoi i davant la denúncia de la asociació de AFIEM, de no haver fet lo suficient per a evitar desaparèixer la mateixa i la tasca que feien, es defenien d'ien que els responsables de la Asociació AFEIM, “no havien complit les obligacions administratives i per lo tan havien perdut les subvencions i que ells acaba'n de arribar al govern i no tenien culpa de la desídia del PP”.  És evident que acabaven d'arribar al Govern en aquell moment, no es tan evident que la Asociació no fera la possible, i que els socialistes digueren que si algú era culpable eren els dirigents de la Asociació, perquè si no tenien fons de les subvencions de la Generalitat de varius exercicis, difícilment podien tirar endavant, en tot cas, l'Ajuntament podía a ver adelantat aquets fonds a la Asociació per exemple, i no donar-li motius a la Conselleria per no donar les citades subvencions, encara que els màxims culpables de tot era la Generalitat en mans del PP, ofegan a la Asociació.

Això és en gran part el que li ha ocorregut a tot el col·lectiu de Malalts Metalls d'Alcoi i Comarca. Però és l'hora de les solucions, no pot dilatar-se més l'obertura del CEEM. Dues administracions progressistes en la Generalitat i a l'Ajuntament d'Alcoi, no poden posar més excloses, no es pot donar aquesta imatge, tan deplorable. Toca acabar les reformes que precise el Centre per a la seua obertura i si cap excusa, el contrari no té cap pasada. Una vegada més s'anuncia que es realitzaran els útims arranjaments, esperem que siga definitiu.

Els familiars i els potencials pacients que podrien utilitzar aqueixes instal·lacions, no poden esperar més la falta de sensibilitat sobre aquest tema per part dels polítics, i en aquest cas les divergències o desacords entre dues administracions implicades, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alcoi, arribant a fer el ridícul davant aquesta situació, a l'hora de donar per finalitzada l'obra amb tots els requisits necesaris i posar-se d'acord per al bé comú d'aquest sector de població tan necessitat i vulnerable, que porta molts anys esperant tindre un Centre d'aquestes característiques. Els futurs beneficiaris d'aquest Centre no es mereixen aquesta deixadexa per part de l'Administració Municipal i Autonòmica, i que alhora formen part del “Pacte del Botánic”, un pacte elaborat per a realitzar polítiques pròximes a la gent més necessitada de la societat.