El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Col·lectiu 8 de març,

Col·lectiu 8 de març

Feminisme per a canviar el món

Un any més, el moviment feminista omple els carrers i uneix forces per tal de canviar el món. Perquè no podem quedar-nos de braços plegats davant les discriminacions i violències que patim les dones cada dia. Perquè volem un món millor per a totes i per a tots.

Va ser la unió de moltes dones al món la que aconseguí grans victòries per a totes nosaltres, així com els drets que hui tenim. Ens precedeix una llarga genealogia de dones activistes, migrants, sufragistes, sindicalistes, ecologistes, lluitadores... totes elles generadores de transformacions socials, les quals han afectat tant les lleis com les actituds col·lectives i personals de les dones i dels hòmens. Però no ens acontentem..., ja que queda molt per fer!

Sabem que els reptes són enormes. L'emergència climàtica i la crisi social i ambiental mostren la insostenibilitat del sistema actual, un sistema capitalista, colonialista, racista i masclista que hem de transformar si volem tindre un futur. Les desigualtats estan fora de control i les bases de la nostra supervivència estan en perill.

Per això posem la vida i la dignitat de les persones en el centre. Per això destaquem que hem de canviar de soca-rel la forma de produir i de consumir, perquè és impossible aplicar la recepta del creixement econòmic infinit en un planeta que es finit, que té límits. Per això convidem a fer vaga de consum, perquè cal que ens conscienciem de la necessitat de reduir l'ús d'energia i de materials.

A diferència de les activitats econòmiques destructives i perjudicials per al conjunt de la societat, les faenes de sosteniment i de cura de la vida són necessàries i imprescindibles. Però les dones no volem que se'ns assignen en exclusiva les tasques de cuidar i d'atendre els xiquets i les xiquetes o les persones malaltes i ancianes. Exigim corresponsabilitat i reivindiquem el dret a cuidar i a ser cuidades.

No oblidem que ser dona és la principal causa de pobresa. La precarietat laboral s'escriu sobretot en femení i hi ha sectors amb condicions inadmissibles, com ara els de les treballadores de neteja d'hotels, de les envasadores d'hortalisses, de les treballadores de la llar o tants altres. Demanem la ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), sobre el treball domèstic. Prou d'explotació de les dones migrants!

Reclamem una educació en valors, sense estereotips de gènere, on la coeducació i l'educació afectivosexual formen persones per a una societat igualitària, lliure de violències masclistes, racistes o LGTBIfòbiques.

Celebrem la nostra diversitat i reivindiquem la llibertat sexual de les dones, tantes voltes negada per determinats sectors reaccionaris. Perquè tenim dret a ser felices i a viure com vulguem.

Juntes serà més fàcil! Visca, visca, visca, la lluita feminista!

 

LES NOSTRES ACTIVITATS:

  • Presentació i projecció del DOCUMENTAL "CUIDAR ENTRE TERRES. Qui sosté la vida quan les dones migren?".

Magnífic documental produït per CooperAcció i La Directa, amb guió de Berta Camprubí, Anna Cela, Núria Gebellí, Estel·la Marcos i Meritxell Rigol; muntatge de Núria Gebellí i Estel·la Marcos.

Dia: dijous 5 de març, 20 h

Lloc: Club UNESCO, c/Cid, 12 – Alcoi

Després de projecció del documental, totes i tots esteu convidats a compartir amb nosaltres el tradicional SOPARET de coca amb farina i amb tomaca.

  • CONCENTRACIÓ i LECTURA DEL MANIFEST DEL 8 DE MARÇ.

Amb la participació de l'alumnat de l'Institut Pare Arques (Espai de Dansa, projecte "Resistències Artístiques"). Després de la lectura es farà una cercavila.

Dia: divendres 6 de març, 12 h

Lloc: Plaça de la Vila – Cocentaina

  • CONCERT de JAZZ: "The Carmen McRae & Betty Carter Duet".

Amb les cantants Eva Romero i Ester Andúja, acompanyades per Kontxi Lorente (piano), César Cortés (contrabaix) i Jose Reíllo (bateria).

Coorganitzat amb el Jazz Club El Mussol.

Dia: divendres 6 de març, 20.30 h

Lloc: Cafeteria Casablanca, c/Isabel II, 20 - Alcoi

Donatius: 6 euros (membres del Jazz Club El Mussol); 3 euros (menors de 25 anys); 9 euros (general)

  • LECTURA DEL MANIFEST DEL 8 DE MARÇ i MANIFESTACIÓ.

Dia: diumenge 8 de març, 12 h

Lloc: Plaça d'Espanya – Alcoi

En acabar la lectura, ens manifestarem fent la volta als ponts.

  • AUTOBÚS A LA MANIFESTACIÓ DE VALÈNCIA.

Dia: diumenge 8 de març, 16 h

Lloc d'eixida:  plaça d'Al-Azraq d'Alcoi (amb parades a Cocentaina i a Muro)

Preu del bitllet: 4 euros

Reserves: 627 694 989

  • CONFERÈNCIA: "EL FEMINISME, LA DONA EN LA HISTÒRIA", a càrrec de l'equip tècnic del Centre Dona 24 hores d'Elda.

Dia: dimecres 11 de març, 19 h

Lloc: Centre Social "REAL BLANC" – Cocentaina

  • Presentació a ALCOI del poemari "GOTES PERDUDES", d'Àlex Agulló, a càrrec de Sofia Moltó.

Els poemes d'Àlex Agulló traspuen feminisme i sensibilitat.

Dia: divendres 27 de març, 19 h

Lloc: Club UNESCO, c/Cid, 12 - Alcoi

  • DOCUFÒRUM: "Las maestras de la República", documental dirigit per Pilar Pérez Solano.

Les mestres republicanes van participar en la conquesta de drets per a les dones i en la modernització de l'educació, basant-se en els principis de l'escola pública i democràtica. Per això el seu llegat i la seua memòria és tan important.

Dia: divendres 3 d'abril, 20 h

Lloc: Club UNESCO, c/Cid, 12 - Alcoi

  • Presentació a COCENTAINA del poemari "GOTES PERDUDES", d'Àlex Agulló, a càrrec de Susi Orts.

Els poemes d'Àlex Agulló traspuen feminisme i sensibilitat.

Dia: dijous 30 d'abril, 20 h

Lloc: Biblioteca Pública, Pla de la Font, 10 - Cocentaina

  • EXPOSICIÓ: "DONA i TREBALL A ALCOI".

La Mútua Levante ens ha cedit aquesta exposició que, a través del seu contingut fotogràfic, ens permet recuperar la història de les dones en el món del treball retribuït a començ del segle XX.

Visites: des del 5 de maig fins el 4 de juny (de dilluns a divendres, de 18 a 21 h)

Lloc: Centre Ovidi Montllor, c/Vistabella, 8 – Alcoi

 

 

Col·laboren: els ajuntaments d'Alcoi (Regidoria d'Igualtat) i de Cocentaina (Regidoria de Benestar Social), el Club UNESCO d'Alcoi i el Centre Ovidi Montllor.