El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Fernando Pastor, diputat del PP a les Corts, sobre els pressupostos de la Generalitat: "Els alcoians rebran la tercera part que qualsevol altre valencià"

Fernando Pastor i rafa Miró presenten les esmenes dels populars als pressupostos de la Generalitat
El portaveu local del PP Rafa Miró atribueix la culpa a un "alcalde incapaç, que no sap gestionar ni reivindicar"

Asseguren els populars que cada alcoià rebrà 34 euros, quan per a la resta de valencians seran 103 euros per ciutadà. Diuen a més que "és mentida" que la Generalitat vaja a invertir 5 milions d'euros en la ciutat el 2018, perquè asseguren que són projectes ja anunciats en altres pressupostos i que encara no s'han executat, o inversions previstes fins al 2020. Per això asseguren que la xifra real d'inversió és de poc més de 2 milions d'euros. Els populars han presentat 10 esmenes als pressupostos on reclamen, de nou, inversions per al tren Alcoi-Xàtiva, l'Illa de Rodes, l'Institut Tecnològic de la Cosmètica, la millora de l'IES Andreu Sempere o la ubicació d'un Centre de Turisme d'Interior a Alcoi, entre altres.

Els populars asseguren que cada alcoià rebrà 34 euros dels pressupostos de la Generalitat per al 2018, mentre que la mitjana per ciutadà a tota la comunitat és de 103 euros. A més a més, asseguren que el govern valencià anuncia en el pressupost projectes per a Alcoi que ja s'havien anunciat i inclòs en pressupostos anteriors i no s'han fet realitat; o són inversions previstes fins a l'any 2020 però que s'anuncien per a l'any 2018. Així, diuen que "és mentida" que vagen a invertir-se 5 milions d'euros a la ciutat, si no que la xifra real és de poc més de 2 milions d'euros.

El diputat en les Corts Fernando Pastor, i el portaveu dels populars alcoians Rafa Miró, han sigut molt crítics tant amb el govern local com l'autonòmic. Rafa Miró assegura que és el tercer pressupost que aprova el nou govern del Botànic, "i tan sols han fet anuncis que passen d'any en any, no aporten res nou ni valor, i tampoc creiem que en el 2018 s'executen". Així, Miró fa referència a diversos projectes concrets, com per exemple la rehabilitació de vivendes del Grup Sant Jordi d'Alcoi, "que anunciaren que en 2015 començarien les obres, i ni han començat en 2016 ni en 2017, i ara ho anuncien per al 2018". O l'ampliació en l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, "en març de 2016 la consellera Carmen Montón ja anunciava que en 2017 s'invertiria un milió d'euros, una inversió ja pressupostada i que no aporta res nou".

Per tot açò Rafa Miró diu que "és mentida que en Alcoi vagen a invertir-se 5 milions d'euros, perquè són els mateixos 5 milions d'euros de tots els anys", mentre que reivindica que en el temps que va ser Director General d'Ocupació, Alcoi va rebre 1 milió d'euros per a tallers d'ocupació, "una de les actuacions que el govern socialista està perdent"; o recorda que la conselleria d'infraestructures de Bonig va invertir 10 milions d'euros en el pont que uneix el Viaducte i la Zona Nord, o 2 milions d'euros en el pont de Batoi.

Per a Rafa Miró, el problema és "que tenim un alcalde incapaç, que no sap gestionar ni reivindicar, i que no té pes polític en altres institucions". Miró no entén per què no s'ha aconseguit inversió per a projectes amb consens unitari de tota la corporació com l'Illa de Rodes, o es pregunta perquè estan parades actuacions com la posada en marxa del Centre de Malalts Mentals del Barranquet del Soler o la Ciutat Esportiva de l'Alcoyano. "Després de quasi 8 anys de govern, la ciutat va en decadència", i a la Generalitat "té un govern amic que tampoc l'ajuda".

Per la seua banda, Fernando Pastor compara amb altres municipis que "han satisfet les seues necessitats", com Morella, on es destinen 3 milions d'euros per al Centre de Truisme d'Interior de Castelló; o Ontinyent, on s'han anunciat 20 milions d'euros per a la construcció d'un nou hospital. Pastor és pregunta per què "Alcoi, que compta amb projectes de consens polític, no ha satisfet les seues necessitats".


Les esmenes dels populars alcoians als pressupostos: un "paquet reduït" de 10 esmenes "fàcilment assumibles" i que compten amb "consens o suport unànime de la corporació"

Així, Fernando Pastor ha explicat les 10 esmenes que el seu partit presenta als pressupostos de la Generalitat per al 2018, i que afecten la ciutat d'Alcoi. Pastor explica que és "un paquet reduït, que busquen la dinamització de la ciutat, i que són fàcilment assumibles". A més a més asseguren que són propostes que han aconseguit un gran consens en els plenaris municipals, algunes d'elles fins i tot amb el suport unànime de la corporació. Són propostes "que no són antigues, però que vénen de l'any anterior, perquè creiem en aquests projectes i pensen que s'haurien d'haver aprovat l'any passat. No som un grup polític que canvie de criteri cada any".

Així, hi ha dos esmenes que demanen a la conselleria d'economia l'obertura de sengles línies per a redactar els projectes de l'Illa de Rodes i l'Institut Tecnològic de la Cosmètica per a la ciutat. En aquestes dos esmenes no especifiquen quantitat de diners per tal de deixar les portes obertes a conselleria i que designe la xifra que considere.

També demanen una partida per a la remodelació de l'IES Andreu Sempere i una altra per a ubicar un Centre de Turisme d'Interior en Alcoi, tal qual ho ha aconseguit Morella.

Aquestes quatre esmenes són les que consideren més importants en inversió "perquè crearien llocs de treball". Després demanen 100.000 euros per a subvencionar l'Associació Alicante Turismo Interior, que "és l'única que no rep res en els últims 3 anys i no sabem per què"; altres 50.000 euros per a unir la via verda des de l'Estepar a Ibi; una dotació de 100.000 euros per fer real el Parc Rural d'Emergències; el manteniment dels concerts educatius amb els 9 centres d'Alcoi; i que s'equipare la subvenció que reben les festes de les capitals de província (les Falles, les Gaiates de Castelló i les Fogueres d'Alacant, que rebran 33.000 euros) amb la de l'Associació de Sant Jordi (que rep 24.000 euros).

Per últim, Fernando Pastor diu que de nou tenen una esmena per a demanar millores en el tren Alcoi - Xàtiva, "el de la vergonya. Ja sabeu qui ha invertit i qui no, i on estan els que reivindicaven millores per al tren, i que no posen un cèntim d'euro per a les millores. No anem a fer més sang en aquesta qüestió, però volem un poc de rigor".