El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Festa i Història: jornada de convivència de càrrecs al Castell de Barxell

Els 5 càrrecs, cavallers i dames calfen motors per a les festes que s'aproximen

José Jornet, Jordi Vaquer, Santi Carbonell, Josele Calbo i la família de Juanjo Valls (Sant Jordiet). 5 famílies que assaboreixen cada dia dels que resten per a la trilogia de Sant Jordi d'Alcoi. Aquest cap de setmana, 'l'estrés' dels assajos i actes culturals ha donat pas a una agradable jornada de Festa i Història. 180 persones, entre càrrecs, famílies, dames, cavallers i amics s'han concentrat al complex hostaler 'Castell de Barxell' per combinar Història i gastronomia. I és que el castell de Barxell l'únic edifici de l'època d'Al Azraq que encara està en peu

José Jornet, Jordi Vaquer, Santi Carbonell, Josele Calbo i la família de Juanjo Valls (Sant Jordiet). 5 famílies que assaboreixen cada dia dels que resten per a la trilogia de Sant Jordi d'Alcoi. Aquest cap de setmana, 'l'estrés' dels assajos i actes culturals ha donat pas a una agradable jornada de Festa i Història. 180 persones, entre càrrecs, famílies, dames, cavallers i amics s'han concentrat al complex hostaler 'Castell de Barxell' per combinar Història i gastronomia. I és que el castell de Barxell l'únic edifici de l'època d'Al Azraq que encara està en peu.

Els 5 càrrecs de la Festa alcoiana de 2018 decidiren aquest cap de setmana pujar-se a una màquina del temps, i de la mà de l'historiador Ricard Bañó, s'han desplaçat fins el castell de Barxell, l'únic edifici que encara es manté en peu -parcialment- de l'època de la Reconquesta. 

José Jornet i Jordi Vaquer, en els papers de Jaume I i Al-Azraq respectivament, escoltaren les explicacions de Bañó, qui els ha recordat la importància que per a la zona tenia aquest castell recuperat i consolidat gràcies al mecenatge de l'empresari Xavi Martínez. Una fortalesa convertida en mas i que estigué habitada fins a la dècada dels 60 del segle XX, després que la marquesa de Montortal el salvara de ser enderrocat, com sí va passar amb quasi el 100 per cent dels edificis de defensa de la zona.

La partida de Barxell fou un lloc de disputa entre àrabs i cristians, tal com es relata històricament a les Festes d'Alcoi, i és, ara per ara, el lloc històric més aproximat, l'escenari real més fidel de la lluita per la vila d'Alcoi a finals de 1200.

Les explicacions de Bañó acabaren amb l'actualització dels treballs arqueològics de la zona, que cada estiu avancen i que han trobat les restes d'un poblat musulmà de toc rural. Bañó sospita -a  més- de l'existència d'una alqueria mora baix el bosc que es troba al costat del castell.

Jornada festiva

Després de les explicacions i el raonament històric sobre el castell, els càrrecs i els seus festers més pròxims celebraren un dinar en el complex hostaler del Castell de Barxell, amb un menú que feia referència amb colors i productes a les filaes de càrrec. El dinar es va perllongar fins entrada la nit amb ball i molta 'camaraderia' entre les 5 filaes: Verds, Navarros, Magenta, Tomasines i Mudéjares (Sant Jordiet).