El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Fins a 28 infraccions administratives per maltractament animal a Xixona

Un dels gossos trobats en l'explotació.

Els animals patien malalties a conseqüència de les condicions insalubres on vivien. L'home tampoc havia registrat l'explotació, no tenia documentació dels animals i no els havia facilitat cap tractament veterinari. 
 

El SEPRONA investiga un home de 32 anys de Xixona com a presumpte autor d'un delicte de maltractament animal. Tenia gossos i cabres en dolentes condicions, amb malalties i ferides. 

Agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil investiguen una instal·lació ramadera "de xicoteta capacitat" de Xixona, per reincidència en els últims anys en infraccions en ramaderia i animals domèstics. També, expliquen, tenen queixes de particulars que trobaven de forma habitual gossos i cabres "deambulant per la carretera adjacent, o que inclús atacaven ciclistes i caçadors".

I en aquesta nova inspecció, feta amb la inspectora de l'Oficina Comarcal Agrària, han corroborat el mal estat tant d'animals com de les instal·lacions. Des del SEPRONA expliquen que crida especialment l'atenció una gossa de raça mastí espanyol, "moribunda amb ferides i laceracions en la pell"; una altra gossa mestissa, "amb extrema primesa", i una cabra que agonitzava, sense menjar, i amb ferides en la zona del braguer, amb la que tractava d'alimentar dos cabretes.

Altre dels animals maltractats

En la investigació s'adonen que els animals pateixen malalties com la brucel·losi i l'equinococ, dos malalties que, segons expliquen els agents, poden estendre's als humans. Segons la investigació del SEPRONA, les malalties i ferides són conseqüència directa de la "desatenció generalitzada, la falta d'higiene, la deixadesa en atenció sanitària i la falta d'alimentació adequada".

Entre totes les irregularitats administratives que s'han detectat, l'explotació no està inscrita en el Registre d'Explotacions Ramaderes, i els animals no tenien ni documentació, ni tractament veterinari per a les malalties que patien. Les infraccions administratives interposades són un total de 28, 7 en matèria de ramaderia, 20 respecte a animals de companyia, i 1 referent a la Llei de Residus de la Comunitat Valenciana.

En el mateix comunicat, el SEPRONA també informa una altra investigació a Xacarella, Oriola, a un home de 22 anys per maltractar al seu gos de raça American Staffordshire Terrier, "en un pèssim estat de salut, amb multitud de ferides en extremitats i orelles (que havien sigut tallades), i que a penes podia moure's". El propietari tampoc havia dotat l'animal de xip, i tampoc tenia segur ni llicència per a tindre un gos inclòs en la llista de Gossos Potencialment Perillosos.