El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Fonèvol: “Molts festers han canviat i estan a favor de la dona quan s’ha qüestionat els drets de la seua filla”

Un moment de l'entrevista

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/la-questio/contingut-extra-les-dones-en-les-festes-de-moros-i-cristians?fbclid=IwAR1HSo5XfvcceEDajAiSnIHAFIQOzsHUfpf9FZKs7DxMcLlSyJHyubAfW7M

El programa ‘La Qüestió’ d’APUNT media ha emés un reportatge-entrevista referit a la integració de la dona en la Festa dels Moros i Cristians. Nuria Martínez i Herminia Blanquer han contat la seua experiència i les complicades situacions a les quals s’han sotmés pel fet de ser dones. De fet, la primera continua sense drets perquè no s’ha fet el vestit de dona, i la segona, va deixar la seua filà.

Clica ací per veure el reportatge


Núria Martínez, primera dona en apuntar-se a una filà (Alcodians), i Herminia Blanquer, primera dona a la qual li van concedir una esquadra (Navarros) han parlat obertament per al programa ‘La Qüestió’ d’APUNT hi han mostrat amb detall com han viscut la seua relació amb els Moros i Cristians.

Núria encara és festera, però sense drets. No vol renunciar al vestit dels Alcodians i es nega a posar-se el femení, fet que el priva de fer esquadres i dianes tot i que paga el mateix que la resta. Martínez considera que tots els suposats avanços en normativa dels últims anys són ‘excuses’ per boicotejar la integració de les dones.

Pel que fa a Herminia Blanquer, l’any 2001 va demanar esquadra als Navarros, i dies abans de les entrades, la van forçar a no fer-la. Al 2007 deixava la filà “per les pressions”.

 

 

Blanquer conta que no van ser fàcils aquells anys intentant amb normalitat ser igual que els homes i que en algunes ocasions, companys de la filà li van fer el buit. “En una entradeta ens vam quedar a soles les dues dones de la filà perquè els homes ens van deixar al mig del carrer. Al principi del tot no els molestaven molt i pensaven allò de: deixem-les que ja es cansaran”.

Martinez conclou en reconéixer cert avanç en la integració, però apel·la al fet que molts homes han canviat d’opinió quan s’han trobat que la dona a la qual anaven a deixar fora era la seua pròpia filla.