El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Fora els albellons, recuperar l'edifici del cinema Goya o un alberg juvenil, propostes de Compromís Alcoi per als pressupostos

Màrius Ivorra, regidor de Compromís Alcoi
Pel que fa a la possible empresa pública, des de Compromís es mostren favorables tot i que volen explicacions concretes sobre les seues competències

Compromís Alcoi presenta un total de 28 esmenes per a negociar amb el consistori el seu vot favorable als pressupostos del 2017. Les propostes que presenten van des de les més econòmiques, amb microcrèdits per a les empreses; fins a les més pràctiques, com arreglar voreres o eliminar els bots de les tapes de clavegueram que no estan a nivell. Ecologia, turisme, esport, oci, o el valencià són tan sols alguns dels aspectes que toquen aquestes propostes.

Compromís ha presentat un total de 28 esmenes, propostes que volen negociar amb l'Ajuntament a canvi del seu vot a favor per als pressupostos del 2017, que, segons està previst, es debatran i sotmetran a votació el pròxim 9 de gener. Les propostes inclouen des de la intervenció en determinats carrers per evitar els bots que peguem amb les tapes de clavegueram que no estan a nivell de la calçada; fins a la recuperació de l'edifici del cinema Goya o la creació d'un alberg juvenil. Economia, ecologia, comerç, valencià o turisme, tot està dins d'aquestes esmenes.

Pel que fa a la possible creació d'una empresa pública, una qüestió que ha generat reaccions de tots els partits polítics, des de Compromís es mostren partidaris però en recels a falta de concretar tots els aspectes de la futura empresa. El regidor Màrius Ivorra explica que han transmés a la regidora d'Hisenda vanessa Moltó que "no donarem un xec en blanc a la creació d'una empresa pública sense saber com es regirà i quins temes seran de la seua competència".

Des de Compromís continuaran amb les negociacions amb els socialistes al llarg d'aquesta setmana, per tal d'aconseguir que s'incloguen el nombre més gran possible de propostes.

 

Totes les propostes de Compromís

Una de les propostes més pràctiques és la que demana una intervenció per evitar els canvis de rasant en els albellons de la ciutat. Tal com explica el regidor Màrius Ivorra, l'asfaltatge en diferents carrers ha fet que les tapes de clavegueram queden a diferent nivell, i "açò crea clots que són perillosos per a bicicletes, motoristes i el mateix trànsit de vehicles". També volen una altra partida per arreglar voreres a la ciutat, que "pateixen una degradació important", en concret al barri dels Clots.

Entre les 28 propostes, també trobem la petició per crear un alberg juvenil, un servei del qual Alcoi no disposa. Proposen ubicar-ho al centre, una acció més per impulsar la seua revitalització-. En concret, proposen l'antic convent del carrer de la Cordeta, "edifici religiós de tall modernista catalogat i protegit, que actualment està en desús. D'aquesta manera, recuperem un important patrimoni per l'ús de tota la ciutadania, preservant-lo i donant d'un valor afegit a l'ús proposat. Evidentment considerem imprescindible la inclusió de l'edifici a la Xarxa de Young Hostels europeus".

També pensant en el turisme, suggereixen que s'habilite un dels edificis modernistes de la ciutat com a museu o sala expositiva, "mostrant així la forma de vida de la burgesia de l'època", ja que, "si bé, anys enrere s'ha fet gala de ser ciutat modernista, no existeix cap espai divulgatiu al voltant del modernisme".

Un espai per a la pràctica esportiva al llit del riu és altra de les propostes, en la línia de la què ha eixit votada en els pressupostos participatius. La idea de Compromís és suplir l'eliminació de la Pista del Colacao amb la construcció de la Ciutat Esportiva de l'Alcoyano, amb la creació d'un espai similar en la zona entre l'edifici de Cervantes i el col·legi de Santa Ana. Per a més, "considerem que l'organització d'actes esportius al riu ha de ser prioritària, per a crear un costum a la nostra ciutadania d'utilitzar eixa zona actualment infrautilitzada per a la pràctica d'esports".

Aprofitar espais és altra de les constants en les propostes de Compromís. Així, demanen la recuperació com a edifici multi usos de l'edifici catalogat de l'antic cinema Goya. O habilitar aparcaments en solars municipals del centre, potenciar l'aparcament en vertical per "alliberar el carrer de vehicles estacionats". Altra de les propostes de reaprofitament és en la que es demana la rehabilitació del Molí Albors com a sala de concerts i assajos, traslladant ací la proposta que es té per a la futura Illa de Rodes.

També tenim el comerç com una de les prioritats de Compromís en els pressupostos participatius, ja que consideren que "l'activitat comercial a la ciutat ha perdut atracció enfront d'altres destinacions comercials en les capçaleres de província". Per això demanen activitats que puguen canviar aquesta tendència. 

I parlant de recuperació, també es demana una actuació d'urgència per a no perdre el conjunt històric del Molinar, amb "actuacions sobre la xarxa hidràulica; l'adquisició de propietats del conjunt, que actualment estan en mans privades, i en dubtoses condicions de conservació, i les intervencions d'urgència al conjunt per a evitar la desaparició d'elements d'importància". També s'inclou un estudi de les aigües subterrànies d'Alcoi per la seua possible reutilització per a reg i neteja de carrers. 

Pel que fa a economia, Compromís demana un canvi, i que part dels diners que es destinen a les ajudes Inmpuls es transformen en "microcrèdits per a empreses que puguen complir els requisits del Projecte Integral de Política Industrial que va realitzar el nostre ajuntament".

És una llarga llista de propostes amb la que Compromís s'ha segut a negociar amb la regidoria d'Hisenda. La resta de les propostes passen per regular la partida de publicitat institucional; incrementar les activitats de l'Estiu Festiu i crear-ne similars com a Nadal Festiu. Dos de les propostes aposten pel valencià. Per una banda demanen que s'incremente la partida destinada a la promoció del valencià al comerç; i per altra, un increment del pressupost de normalització lingüística, que "ha vist reduït a l'última dècada el seu pressupost al mínim".

Per conscienciar a la població sobre el nivell de contaminants hi ha dos propostes concretes: una per instal·lar panells de lectura de contaminants en viu; i altra per a instal·lar sistemes de recuperació d'energia en centres esportius municipals.

Per últim, demanen la revegetació de el vessant del carrer de Sant Amàlia. I finalment una partida per a la creació d'un mercat ecològic, tal com demanaren els estudiants de l'IES Pare Vitòria en un exemple de participació ciutadana.