El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

FP adaptada al territori i Indústria 4.0 per pal·liar l'atur. Aquestes són les necessitats del Pacte per a l'ocupació a les nostres comarques

Representants sindicals, empresarials i ajuntaments d'Alcoi, Ibi i Ontinyent han fet el diagnòstic / R. Lledó
Representants sindicals, empresarials i ajuntaments d'Alcoi, Ibi i Ontinyent

És l'únic acord d'aquest tipus que engloba a dues províncies. Els principals resultats i conclusions d'aquest diagnòstic del Pacte per a l'ocupació és que hi ha una demanda per part de les empreses de mà d'obra qualificada, la Industria 4.0 ja és una realitat i que el nostre teixit és industrial. Un pilar fonamental del Pla és promocionar l'FP qualificada

Ajuntaments, patronal i sindicats han mostrat els resultats del diagnòstic realitzat des de novembre de 2016. L'acord s'ha qualificat "d'històric", ja que és "l'únic acord territorial a la Comunitat Valenciana que supera els límits provincials", com ha recordat l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés. El diagnòstic ha tingut un cost fins ara de 220.000 euros i la previsió és invertir 178.000 euros més. Els principals resultats i conclusions d'aquest diagnòstic del Pacte per a l'ocupació és que hi ha una demanda per part de les empreses de mà d'obra qualificada, la Indústria 4.0 ja és una realitat i que el nostre teixit és industrial. Un pilar fonamental del Pla és promocionar l'FP qualificada.

Sobre el tipus de Formació Professional, els representants dels empresaris han destacat que és necessària la mà d'obra formada i qualificada i, els sindicats, també han estat d'acord en adaptar l'FP a les necessitats perquè sinó "es crearien borses d'aturats", com ha destacat Manuela Pascual, secretaria general de CCOO PV Comarques Centrals.

Després del diagnòstic, toca treballar en accions concretes. Algunes d'elles són crear un fòrum d'FP, promocionar la formació especialitzada, unificar tota la informació existent i que les càtedres universitàries també entren en joc. El diagnòstic de la indústria de les comarques centrals ha estat subvencionat pel SERVEF. Amb els primers 220.000 euros s'ha contractat a 8 tècnics i 3 administratius.

Pel que fa a les associacions empresarials (han estat presents a la roda de premsa COEVAL i IBIAE), volen prestigiar i promocionar l'FP perquè és "el camí més curt per tindre ocupació de qualitat". Els sindicats majoritaris han apuntat que "està demostrat que l'FP juga un paper important per entrar en el món laboral" i, a més, "el territori és sobretot industrial i l'FP ha d'anar encaminada cap a eixe sector".

En la presentació del diagnòstic han estat els alcaldes d'Alcoi, Ibi i Ontinyent, com són Toni Francés, Rafael Serralta i Jorge Rodríguez, respectivament. També hi ha acudit Manuela Pascual (CCOO), Ismael Senent (UGT), Héctor Torrente (IBIAE) i Vicent Donat (COEVAL).