El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

G. Borredà i T. Calabuig: "Considerem que és clau donar visibilitat a la diversitat en tots els àmbits de la vida"

Gonzalo Borredà i Tono Calabuig presenten 'Parlar per no callar'.
  • 'Parlar per no callar' pot escoltar-se en YouTube, iVoox, Spotify i Google Podcasts. També s’emet el programa setmanal en Ràdio Aktiva cada dijous a les 22:00 h.
  • "Considerem que és clau donar visibilitat a la diversitat en tots els àmbits de la vida, també en qüestió de gènere, identitat sexual i relacions sexoafectives".
  • "Com a membres d’aquesta comunitat, des de Parlar Per No Callar volem reivindicar l’existència de persones LGTBIQ+ en qualsevol àmbit de la vida".

'Parlar per no callar' és un programa de ràdio on aspectes com la diversitat de gènere, la identitat sexual i les relacions sexoafectives estan en l'ordre del dia. Gonzalo i Tono ens expliquen que "la gràcia de 'Parlar Per No Callar' és que és una conversa espontània entre amigues".

Tono, com podries presentar-nos a Gonzalo?

Gon és una d’eixes persones que t’agradaria tindre prop en cas que esclatara l’apocalipsi zombie. Estic segur que inclús si els zombies ens assetjaren i amenaçaren d’arrancar-nos alguna extremitat per a devorar-la, ell trobaria alguna excusa per a fer-nos riure. A més a més, és una persona inquieta i molt sociable, li encanta la cervesa i conèixer gent nova (dues aficions que compartim gustosament sempre que tenim ocasió). No conec a ningú que puga dir una mala paraula de Gon. Ell és, en resum, una bona persona i el meu millor amic.

I tu, Gonzalo, com presentaries a Tono?

Tono és de les primeres persones, per no dir la primera, a la que cride quan algun succés important té lloc en la meua vida, principalment per a demanar-li consell. Moltes vegades he arribat a pensar si els nostres pares ens han ocultat alguna cosa i realment Tono i jo tenim vincles biològics, per la connexió que tenim (riu). El treball i la constància són dos dels adjectius que millor li van i tingueu per segur que si esteu amb ell, les carcallades i les bones converses estan assegurades. En definitiva, Tono és el gendre que tota mare voldria tindre.

Quan i per què vau decidir dur endavant aquest projecte i començar a gravar Parlar per no Callar?

Des que vivim en ciutats diferents vam agafar el costum de parlar per telèfon dos o tres vegades a la setmana. Ens vam adonar que començàvem contant-nos el dia a dia (moltes alegries i algunes penes) i quasi sempre acabàvem divagant, filosofant sobre el bé i el mal, i normalment trencant de riure. Un bon dia vam pensar: “I si ens gravem parlant? La gent fliparia” i, com som tan generosos [riuen], vam decidir fer-ho i compartir les nostres converses.

La decisió de crear el podcast la vam prendre a les acaballes de maig de 2021 i la primera setmana de juny vam comprar els micròfons per a enregistrar els programes. En aquell moment ens vam adonar que la cosa anava de bo i que Parlar Per No Callar ja era una realitat.

Al primer capítol, Amics de copes, expliqueu que començar a gravar aquest podcast va ser tota una odissea. Quines complicacions heu anat trobant-se des que vau tindre la idea fins que vau pujar aquest primer episodi?

Nosaltres no som experts en el món audiovisual, de fet, en aquest àmbit no teníem formació de cap mena, per això hem hagut d’aprendre pel nostre compte. En eixe sentit, els tutorials de YouTube han sigut els nostres principals aliats (volem aprofitar per a donar-los les gràcies públicament) [riuen].

Gon sí que tenia experiència prèvia en temes d’il·lustració i disseny i això era un avantatge, però la part d’enregistrar els programes, processar el so i fer els muntatges l’hem apresa de forma autodidàctica. De tot el procés, allò que més fàcil ens resulta és gravar els programes: simplement donem al “REC” i deixem que fluïsca la màgia.

Pel que fa al contingut, en cadascun dels capítols tracteu temes ben distints, des de les amistats que poden fer-se una nit de festa fins a la sexualitat des de la vostra pròpia experiència. Com seleccioneu els temes dels quals aneu a parlar en cada capítol?

Després d’haver pres la decisió de crear Parlar Per No Callar nosaltres continuàvem amb les nostres converses telefòniques setmanals i vam decidir anotar en una llibreta (que no té final) tots els temes que se’ns venien al cap. De sobte ens vam trobar amb un fum de temes a tractar i vam haver d’ordenar-los i fer una tria.

Hi ha moltíssims temes que ens resulten interessants i que pensem que són importants, però som conscients que tenim un temps limitat i acabem seleccionant aquells que pensem que poden resultar més atractius. De tota manera, considerem que es pot parlar de qualsevol tema en clau d’humor sempre que es faça des del respecte.

Com prepareu cadascun dels temes dels quals parleu?

[Riuen] La veritat és que no els preparem massa. Tenim clar quins són els aspectes que volem tractar del tema que hem triat, però no ens agrada guionitzar les gravacions perquè pensem que es perd l’essència que volem que tinga el programa. Al remat, la gràcia de Parlar Per No Callar és que és una conversa espontània entre amigues.

Tornant al contingut, un tema recurrent en els vostres programes és l’homosexualitat. Quina penseu que és la importància de donar visibilitat a les distintes orientacions sexoafectives i identitats sexuals i apostar per la normalització d’aquesta diversitat?

Considerem que és clau donar visibilitat a la diversitat en tots els àmbits de la vida, també en qüestió de gènere, identitat sexual i relacions sexoafectives. Desgraciadament veiem en les notícies que hui en dia s’està produint un augment de les agressions masclistes contra les dones i contra persones de la comunitat LGTBIQ+.

Com a membres d’aquesta comunitat, des de Parlar Per No Callar volem reivindicar l’existència de persones LGTBIQ+ en qualsevol àmbit de la vida, també en entorns rurals majoritàriament oblidats on l’heteropatriarcat encara no s’ha vist qüestionat i on la vida per a les persones com nosaltres resulta més complicada. La visibilitat és fonamental perquè les persones (especialment les joves) que no s’ajusten a l’heteronorma ni als dictats del patriarcat tinguen referents i senten que encaixen dintre de la societat.

Quina és la resposta que esteu rebent de la gent? Ho esperàveu?

Sincerament, no esperàvem que tanta gent ens escoltara. Parlar Per No Callar no deixa de ser un projecte que fem per a passar-ho bé, portem únicament tres mesos en aquesta aventura i som conscients que encara ens queda molt per aprendre.

La major sorpresa que ens hem emportat va ser quan, després de llançar el primer programa en les plataformes digitals, es van posar en contacte amb nosaltres les companyes de Ràdio Aktiva per a oferir-nos emetre els nostres programes setmanals. Gràcies a ells la gent també ens pot escoltar en les ones radiofòniques cada dijous a les 22:00 h.

Respecte a les persones que ens escolten, ens motiven molt els missatges que ens fan arribar dient-nos que els han agradat els nostres programes. Els estem molt agraïts i ens alegra que troben interessant el nostre contingut.

Podeu avançar-nos quins seran alguns dels pròxims temes que trobarem a ‘Parlar per no callar’?

Ens encantaria poder avançar-vos-els, però el contracte de confidencialitat que hem signat ens ho impedeix [riuen]. És broma, el que sí que podem dir-vos és que tractarem temes molt diversos i que estem preparant una sorpresa que de segur no defraudarà, així que no vos ho penseu i si voleu conéixer les últimes novetats seguiu en xarxes socials a Parlar Per No Callar!

Dels capítols que heu compartit fins al moment, quin és el que més recomanaríeu a la gent i per què? (així tanque l’article posant el capítol)

Els nostres capítols són com els nostres fills i se’ns fa difícil triar-ne un de preferit, ja que cadascun aporta algun aspecte únic que considerem interessant. No obstant això, si hem de dir-ne un, recomanarem el quart programa, “Marica de poble(disponible al final de l'entrevista), perquè abordem el tema des de l’humor i perquè, tal com hem comentat abans, queda molta feina per fer en eixe àmbit. A més a més, ens consta que a tota la gent que l’ha escoltat li ha agradat, també al nostre públic heterosexual.

Per últim, en quines plataformes vos podem escoltar?

Doncs ens podeu escoltar en YouTube, iVoox, Spotify i Google Podcasts, on llancem un programa cada dilluns. També s’emet el programa setmanal en Ràdio Aktiva cada dijous a les 22:00 h. Ah! I si no voleu perdre-vos cap novetat, ens podeu seguir en Instagram (@parlarpernocallar) i en Twitter (@Parlar_podcast).