El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Generalitat regularà la baixa voluntària dels residents en centres de majors

Accés al centre DomusVi d'Alcoi-

Per als centres amb casos de COVID-19 serà necessària l'autorització de l'autoritat sanitària.

La Conselleria de Polítiques Inclusives ha elaborat un protocol d'actuació que permet la baixa voluntària de persones majors en situació de dependència i persones amb diversitat funcional que desitgen deixar els centres residencials o habitatges tutelars, sempre que es garantisca el seu benestar. Per als centres amb casos de COVID-19 serà necessària l'autorització de l'autoritat sanitària.

El protocol té en compte diverses situacions; que la sol·licitud afecte una persona amb plena capacitat d'obrar o que no, i que se sol·licite en un centre lliure de contagis de coronavirus o que no. D'aquesta manera, la sol·licitud de baixa la pot realitzar la persona resident si té plena capacitat d'obrar i suficient judici per a autodeterminarse, familiars o tutors legals, i el trasllat podrà ser al propi habitatge del resident, a la del familiar que el sol·licita o a la residència d'un altre membre de la família.

Així mateix, s'estableix que la direcció del centre proporcionarà a la persona resident elements de protecció per a la seua eixida del centre, assegurant-se que la persona familiar que haja signat el compromís de cures rep i es fa càrrec de la persona major dependent o amb diversitat funcional. La direcció del centre s'encarregarà també de proporcionar un certificat perquè es puga justificar durant l'estat d'alarma el trasllat de la persona resident del centre al seu habitatge propi o habitatge de la persona familiar cuidadora.

Respecte a les prestacions reconegudes, la persona resident que tinga un grau de dependència i/o dret a la prestació professional residencial podrà triar la suspensió temporal de la prestació del servei residencial, i en aquest cas mantindrà el dret a ocupar i retornar a aqueixa mateixa plaça residencial una vegada finalitzat l'estat d'alarma.

Si la persona té reconeguda una prestació vinculada al servei o una prestació vinculada al servei de garantia se li continuarà abonant sempre que satisfaça efectivament el pagament al centre.

Si, per contra, tria la baixa de la prestació del servei residencial s'entendrà que existeix una renúncia a la prestació determinada. En aquest cas i una vegada finalitzat l'estat d'alarma, podrà tornar a sol·licitar el recurs per a l'atenció a persones en situació de dependència.