El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Última hora

Alcoyano: 9 de 9 amb l'Acero de Sagunt de víctima (4-0)

Alcoyano: 9 de 9 amb l'Acero de Sagunt de víctima (4-0)

El Deportivo està imparable i camina amb pas firme cap a la promoció d'ascens. Cert és que no estem ni en novembre, però la solvència, les possibilitats, el fons d'armari i la forma física de l'equip és envejable. L'Acero de Sagunt ha estat la víctima aquest diumenge, i ha incomodat els de Parras. Però amb el 2 a 0, s'ha acabat la història. Pau Franch ha fet un 'hat-trick'.

Més informació

Alcoyano: 9 de 9 amb l'Acero de Sagunt de víctima (4-0)

Gestionar bé els boscos per a protegir el patrimoni cultural que alberguen

Un moment de les jornades d'AMUFOR a l'Àgora
Les pintures de la Sarga és un d'eixos tresors amagats al bosc que cal protegir peruqé no desapareguen en un incendi

Alcoi ha acollit una jornada tècnica d'AMUFOR, l'Associació de Municipis Forestals valencians. Aposten per una correcta gestió dels boscos que permeta protegir tot el patrimoni cultural que alberguen. I és que, per exemple, les pintures rupestres de tot l'arc mediterrani són considerades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, "la mateixa protecció que tenen les piràmides d'Egipte, però el valor turístic que li donem és diferent" diu el president d'AMUFOR.

Per tots és sabut que la Comunitat Valenciana pot presumir de la gran quantitat de massa forestal de què disposa. Però els boscos també amaguen altres tresors culturals, com són les construccions en pedra seca, o els abrics de pintures rupestres. Un exemple clar el tenim ací a les nostres comarques amb les pintures de La Sarga.

Doncs bé, més de 70 municipis i dos diputacions (les de Castelló i Alacant) s'han unit en l'Associació de Municipis Forestals valencians, AMUFOR, per tal de fer força comuna en la reclamació i aplicació de mesures per a protegir els boscos, i en conseqüència, les mostres d'art que alberguen. I una de les activitats s'ha organitzat a l'Àgora d'Alcoi, concretament una jornada tècnica sobre com els municipis són "el primer escut de protecció" de l'art rupestre.

Enguany es compleixen 20 anys des que les pintures rupestres de l'arc mediterrani foren declarades patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Óscar Martínez, alcalde d'Enguera i president d'AMUFOR, diu que és exactament la mateixa protecció que tenen, per exemple, les piràmides d'Egipte, però ressalta que el valor turístic és diferent. "Els tenim en una situació de debilitat davant riscos e ingerències, i una d'elles són els incendis naturals i la capacitat destructiva que tenen no sols de l'entorn natural sinó de l'entorn cultural que coexisteix, com els abrics de pintures rupestres". Per això des d'AMUFOR volen potenciar una correcta gestió dels boscos, que assegure també una protecció del patrimoni cultural.

La jornada celebrada a l'Àgora d'Alcoi forma part d'un programa més ampli que va començar fa un mes a Bicorp, València, i que continuarà a Castelló. De manera paral·lela, AMUFOR treballa també en un catàleg i estudi de l'Art Rupestre que està en perill per incendis forestals. Per cert, que ha sigut en aquesta jornada on l'alcalde d'Alcoi Toni Francés ha dit que les negociacions per adquirir tot el terreny de l'abric de les pintures de La Sarga està molt avançat. També ha dit que, tot i que la ciutat encara no forma part d'AMUFOR, sí que hi ha intenció.