El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Grup Agroecològic Hortera, una nova forma sostenible de viure

Membres del grup a l'hort. Autor: Grup Agroecològic Hortera
  • El grup, format per joves d'Albaida, va nàixer l'any passat
  • Dilluns i cap de setmana es pot anar a col·laborar en els horts

Aquest grup de joves d'Albaida va posar en funcionament, enmig de l'esclat de la Covid-19, un parell de bancals comunitaris per a treballar diferents terres municipals cultivables que es trobaven desaprofitables.

Enmig d’una pandèmia mundial, ocasionada per la Covid-19, un grup de joves albaidins va decidir intentar donar un gir a la seua situació i crear un projecte que donara esperança a una nova forma de viure. Així és com va sorgir el Grup Agroecològic Hortera al municipi d’Albaida, el qual ha posat en funcionament un parell de bancals comunitaris amb la finalitat de treballar les terres municipals cultivables que es trobaven desaprofitades. Un any després del naixement d’aquesta iniciativa, preguntem al Grup Agroecològic Hortera com han sigut aquests primers mesos.

 

- Com va nàixer la idea de crear el Grup?

La idea va sorgir en el confinament de l'any passat. Vèiem el que estava passant a les ciutats més grans amb les xarxes veïnals de suport mutu i pensàvem que en els pobles tindríem també algunes necessitats que, si bé no eren les mateixes ni tan greus, podien afectar a certes persones. Per això primer vàrem pensar en construir un projecte de caràcter assistencialista, és a dir, cultivar hortalisses per a repartir caixes a la gent que ho necessitara. I després ens vam adonar que podiem fer algo molt millor i era donar-li la volta a la idea i no pensar en caritat ni en donacions, sinó en compartir el temps entre tots i totes, assumint el valor del producte com a tal, però també tot l'aprenentatge del treball, el contacte entre les persones, entendre el lleure i la socialització des d’altres perspectives diferents al consum.

- Quin primer pas donareu per a posar-ho en funcionament?

Totes eixes idees les vàrem recollir en una espècie de manifest que vàrem compartir amb coneguts, amics i familiars, i poc a poc va anar sumant-se gent al projecte, així com l'Ajuntament d'Albaida, i el cicle d’Agroecologia de l’institut Josep Segrelles, que han participat de diferents maneres. No obstant això, de totes eixes idees han sobreviscut algunes coses, encara que el projecte general no s'ha pogut portar a terme.

- Quines activitats soleu organitzar i com funcionen?

D'activitats com a tal no n'organitzem, tret de les coses que ens proposa el cicle d'agroecologia de l'institut, com el taller de compost i reconeixement d'herbes mengívoles. El que fem, al cap i a la fi, és cultivar una horta de forma comunitària, pensant en totes les faenes que s'han de fer: femat, llaurat, neteja, organitzar les taules i els cavallons, netejar séquies, plantar, escardar, regar, etc. La faena no s'acaba.

- Quan i com es pot participar als horts?

Solem quedar dilluns i caps de setmana perquè el dilluns és quan ens toca l'aigua i els caps de setmana perquè la gent té més disponibilitat, encara que tot funciona de forma orgànica. Quant al funcionament, les decisions es prenen de forma conjunta, però solem escoltar molt el que ens aconsella la gent que ja ha fet horta abans: els veïns i veïnes de l'horta, coneguts i també algun component del grup. Cadascú aporta el que pot (temps, faena), i només aportem diners quan cal córrer amb les despeses, que són escasses: planter, fem, i altres coses.

- Quanta gent forma part del grup?

Des de l'any passat en seguim uns quants. Alguns ho han deixat i d'altres s'han sumat. Som la majoria gent jove, però la veritat és que el grup és bastant divers. Hi ha gent d'Albaida, del Palomar, de Montaverner, d'altres que han arribat de fa poc al poble des del Marroc, gent de mitjana edat, altres que encara estan estudiant a l'institut, a la universitat. A més, també hi ha gent que s'acosta a passar temps amb nosaltres i que estan jubilats, etcètera. 

- Quins plans teniu de cara al futur?

De cara al futur esperem almenys mantindre el que tenim. Ara mateix tenim un parell d'horts cedits en el terme d'Albaida (partida de les Fontanelles i del Rei nou) i en això ens anem torbant. Ens agradaria molt que la idea s'anara estenent, però som conscients que la gent té ja molts maldecaps i cal compromís i predisposició. Si la situació de la pandèmia va millorant, voldríem també que la gent gran vinguera amb nosaltres més a sovint i que ens guiara per a poder arreplegar tota la saviesa popular.

 

Ara, amb l’esperança posada en la millora de la situació actual, des del Grup Hortera conviden a tota aquella persona interessada en acostar-se a Albaida per a conèixer el projecte i sumar-se a la iniciativa. A més, el grup explica que “ara que ve l’estiu, l’horta és molt agradable i se sol mobilitzar a més gent”, i recalquen que “no cal cap experiència prèvia ni res, sinó ganes d’aprendre i col·laborar”.