El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar Alcoi demana que el govern publique un informe sobre l’impacte dels patinets amb ‘dades reals’

A la plataforma ciutadana també es plantegen dubtes sobre les dades de reducció d'emissions de CO?, ja que no es coneixen els criteris i paràmetres amb els quals s'han fet eixos càlculs

La formació demana major transparència en la publicació de les dades i un anàlisis en profunditat de l'ús del cotxe en comparació amb l'ús del patinet, de manera que es descarte que no s'estiga fomentant el sedentarisme de la població i s'utilitze en lloc de caminar.

L’Ajuntament d’Alcoi va emetre una nota de premsa amb el resultat de l’ús dels patinets a la ciutat després de diversos mesos des de la seua implantació. Es presenten estadístiques dels dos primers mesos d'ús: 888 persones usuàries en març, 1057 en abril, 6073 viatges i 12432 quilòmetres. Però també dades conjuntes dels tres primers mesos d'ús: 8,8 tones d'estalvi d'emissió de CO?.

La formació Guanyar Alcoi planteja dubtes i assegura que falten dades desagregades per tal de poder fer anàlisis més profundes sobre en quins horaris, dates i recorreguts es fa ús dels patinets.

El regidor Pablo González argumenta que “si el que es volia és informar i aportar coneixement sobre el servei podrien haver presentat les dades completes dels tres mesos a tots els apartats i no que unes foren de dos mesos i altres de tres. També es podrien penjar eixes dades completes al portal de dades obertes i que estigueren disponibles per a tota la ciutadania”.

A la plataforma ciutadana també es plantegen dubtes sobre les dades de reducció d'emissions de CO?, ja que no es coneixen els criteris i paràmetres amb els quals s'han fet eixos càlculs. A més, tal com indica el regidor, “suposem que hi ha una errada de base a l'hora de plantejar la qüestió. Sabem a quins desplaçaments han substituït els desplaçaments en patinet? Estem segurs que en la seua gran majoria no han sigut a desplaçaments en cotxe”.

Des de la formació demanen que es comparen les dades d’ús del patinet amb el de desplaçament amb cotxe: “Si es vol publicitar un suposat ús dels patinets com a alternativa al cotxe, però no sabem res cert i després la realitat fora que s'agafen els patinets per a desplaçaments que abans es feien a peu majoritàriament, estaríem propiciant una població amb hàbits més sedentaris encara”, matisa González.

També expliquen que si no es publiquen aquestes dades siga perquè no se sap quins son els desplaçaments que es fan en cotxe o que l’empresa no les vulga fer públiques, “el que posaria en evidència una vegada més com ens passa en altres serveis que cedir la gestió dels serveis a empreses privades ens resta transparència, control i un coneixement que podríem utilitzar per a planificar una ciutat millor”.