El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar Alcoi demana que l'Ajuntament s'implique en el cas dels afectats d'Ardystil

Reunió al grup municipal de Guanyar Alcoi amb afectats del cas Ardystil.

El cas Ardystil ocasionà que sis persones moriren després de treballar en fàbriques d'aerografia tèxtil, on inhalaren durant anys gasos tòxics. Una malaltia laboral que acabà als tribunals i amb vora 50 afectats que encara paguen les conseqüències. 

La plataforma ciutadana presentarà al plenari del 15 d'abril un prec per a demanar al govern municipal implicació en el cas Ardystil. Volen que s'inste a la Conselleria a buscar solucions a la situació d'aquests treballadors, molts dels quals continuen sense rebre respostes 25 anys després de la tragèdia.

Representants de la plataforma s'han reunit aquest 8 d'abril amb persones afectades per la síndrome Ardystil, tot amb la intenció de conéixer de primera mà la seua realitat. "És un acte de justícia fer costat a aquestes persones de les nostres comarques, treballar per visibilitzar la seua situació i no deixar que aquesta injustícia que viuen des de fa més de 25 anys passe ni un minut més", assegura la regidora de Guanyar Alcoi, Vicky Llàcer.

Aquesta petició de Guanyar arriba setmanes després que el govern valencià haja anunciat que pagarà els afectats de la Síndrome Ardystil mig milió d'euros per a reparar l'escàndol i la tragèdia que suposà aquell cas a principis dels anys 90.

Cronologia del cas

En una primera sentència l'Audiència d'Alacant va declarar com a responsable civil subsidiària a la Generalitat Valenciana el 30 de juny de 2003. Aquesta decisió garantia als afectats el cobrament dels prop de 4,1 milions d'euros com a indemnització global. No obstant això, en un recurs posterior el Tribunal Superior de Justícia va dictaminar que aquesta responsabilitat es mantenia sols per als treballadors i treballadores de l'empresa Ardystil i no per als de la resta d'aerografies implicades.

Vicky Llàcer, explica que "tal com expliquen afectats i afectades, aquestes sentències van provocar que del centenar d'afectats, solament 26 d'Ardystil i els familiars de les seues cinc víctimes accediren a les indemnitzacions, uns 2,5 milions d'euros en total, però els 46 restants reconeguts en el judici de l'Audiència d'Alacant van ser exclosos d'aquestes indemnitzacions".

Llacer recorda que "no sols en l'empresa Ardystil van haver persones afectades de fibrosi pulmonar, hi ha moltes més persones afectades que treballaven en altres empreses del sector. Per a algunes d'elles desgraciadament ja és tard".