El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar Alcoi i Compromís no veuen millores als carrers des de la implantació del nou contracte de la neteja viària i recollida de brossa

Vehicle que ja circula per Alcoi / R. Lledó
El contracte es va signar el passat 10 de maig

Part de l'oposició no ha observat canvis des que el contracte de la brossa i neteja viària s'ha implantat a Alcoi. La nova contrata es va firmar el passat 10 de maig d'aquest 2018. Guanyar Alcoi, per la seua banda, afirma que "a ulls de la ciutadania la ciutat continua igual de bruta i la formalització del nou contracte no ha suposat cap canvi en l'estat de la ciutat". D'altra banda, Compromís assegura que "les millores que contemplava el contracte, que tant ha costat de fer, a hores d’ara encara no són visibles als nostres carrers. Sembla que la planificació per part de l’adjudicatària i/o l’ajuntament no ha estat la millor", encara que, en el mateix comunicat de premsa dels nacionalistes també es pot llegir que "entenem la complexitat i el volum de tasques a realitzar per part de l’empresa adjudicatària, però cal ser respectuós amb els alcoians". Guanyar i Compromís es van abstindre en el moment de votar la classificació d'empreses on, posteriorment, es va adjudicar a FCC.

Cristian Santiago, regidor de Guanyar, apunta que "dubtem que l'empresa compleixi en temps i forma amb el nou contracte del servei. De no fer-ho significaria un incompliment de contracte i, per això, demanem al Govern de Toni Francés que faça els deures i exigeixi a l'empresa el seu compliment".

Santiago també diu que "malgrat els anuncis i les fotografies del regidor presentant un carret de neteja com si fóra l'últim invent de tecnologia punta pel que fa a la neteja viària, el cert és que la implantació està sent més lenta del que desitgem i no està donant resultats" i afegeix que "a l'empresa li paguem tots els alcoians i alcoianes un pastón perquè faci bé la seva feina i mantinga neta la nostra ciutat. Esperem que compleixi amb el nou contracte, els terminis fixats i que no haja de ser sancionada per incompliment. Com sempre és la ciutadania la que perd". Com ja hi ha anunciat en anteriors ocasions, Guanyar aposta per la desprivatització del servei: "sempre hem defensat la recuperació d'aquest tipus de serveis bàsics per part de l'Ajuntament. Privatitzar és molt més car i més ineficient".

Les crítiques de Compromís

La formació encapçalada per Màrius Ivorra a Alcoi ha fet arribar als mitjans de comunicació un llistat d'acords i millores en el contracte que estan "incomplint-se". Alguns exemples són els següents: "Respecte a la nova maquinària que exigeix el contracte, encara no hem rebut la planificació d’incorporació, ni les modalitats d’adquisició (rènting, lloguer, adquisició,...)", altre dels incompliments és "l'elecció d’una empresa per controlar i certificar la posada en marxa de les millores i el compliment de terminis i verificació del bon funcionament" o "a l’inici del nou contracte era necessari definir el nou model de paperera i punts d'instal·lació a la nostra ciutat. On està el pla d'instal·lació de les papereres per al 1r any?", entre d'altres.

Compromís també mostra la seua preocupació en temes referents al personal contractat com "saber si estan complint-se els acords i les subrogacions que el nou contracte els marca; com i quina quantitat de noves contractacions s’han incorporat? I si està utilitzant-se la borsa de treball que hauria d'estar habilitada al departament de l’ADL de l’ajuntament; o per què no estan emprant el vestuari exigit a la contracta i la identificació amb els logotips municipals a tots els vehicles?".

Alguns acords en el contracte entre FCC i Ajuntament

El contracte ha estat adjudicat a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per un valor anual de 3,8 milions d'euros a l'any amb 4 anys de contracte, prolongables a 2 més.

Segons Jordi Martínez, regidor de Medi Ambient, en declaracions a ARAMULTIMÈDIA en el moment de l'adjudicació, va indicar que un dels principals canvis d'aquest contracte serà al casc històric on hi haurà contenidors de 'llevar i posar' per tal que no estiguen durant el dia en zona urbana. Altra de les millores que té pensat el consistori és començar una experiència pilot per anar incorporant el 5é contenidor destinat a la matèria orgànica. Martínez ha destacat que comencen ja a implantar aquest contenidor per fer una "experiència educativa per quan siga obligatori per llei". Altre plec en el contracte és la recollida porta a porta en els polígons de les deixalles i cartó.

I com es controlarà la nova gestió de la brossa? D'una banda, hi haurà auditories externes, i, d'altra banda, la mateixa ciutadania podrà tindre algunes dades sobre la gestió de residus a Alcoi. El regidor de Medi Ambient reconeix que "ara és complicat controlar la gestió de la brossa en alguns punts de la ciutat. Amb el nou contracte es tindrà més control sobre l'empresa".