El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, Veí d'Alcoi

Jaume Brotons

Guanyar Alcoi i el seu sentit polític de la confluència

Aquests dies Guanyar Alcoi i Podem Alcoi han deixat clar en sengles comunicats la impossibilitat d'anar junts a les eleccions locals de 2019. La cand…

Aquests dies Guanyar Alcoi i Podem Alcoi han deixat clar en sengles comunicats la impossibilitat d'anar junts a les eleccions locals de 2019. La candidatura municipalista Guanyar Alcoi, que va sorgir el 2015 per als comicis d'aquell any, va posar l'accent en el seu comunicat, argumentant en què la seua aposta de llavors i d'ara és sumar a col•lectius i persones independents en un projecte que supere el partidisme i les quotes. Alhora, Podem Alcoi ha manifestat que ha realitzat unes primàries obertes entre els seus inscrits, de les quals ha sortit la seua llista de candidats amb la intenció de confluir amb altres candidatures del mateix espectre polític -llegiu Guanyar-, i intentar treure els millors resultats possibles el 26 de maig del 2019.

Al 2015, quan es va constituir Guanyar Alcoi com una candidatura municipalista davant les eleccions municipals, on Podem Alcoi no s'hi va integrar, entre altres coses perquè l'organització va decidir no participar a aquestes Eleccions, Guanyar sorgia impulsada bàsicament per Esquerra Unida, i va materialitzar aquesta aposta municipalista que culminà amb els resultats de les eleccions municipals del 2015, on es van obtenir una mica més de sis mil vots i cinc regidors.

Però amb el temps, molta gent independent pertanyent al projecte de Guanyar Alcoi se’n va anar sortint del mateix, i cada vegada es veia més clarament que Guanyar Alcoi -com diria en un article de premsa el llavors SG de Podem Alcoi, Alfredo Albero, "Guanyar Alcoi és Esquerra Unida i poc mes...".

En un altre ámbit, i durant la Transició Espanyola, el PCE, (que va ser el partit de la lluita contra la dictadura, i no va poder recollir el vot de l'esquerra, i ho va fer el PSOE amb el suport de la socialdemocràcia alemanya), durant quaranta anys i després com a IU, -amb la intenció d'integrar membres independents-, no van passar de dos milions de vots i una vintena de diputats, a més d'una representació en l’àmbit autonòmic i local més aviat discreta.

Un cop esgotades les sigles de “PCE” i “IU” com marques electorals, han sorgit les candidatures municipalistes com la de Guanyar Alcoi i d’altres, les quals han significat un recanvi davant el desgast d'imatge de les anteriors.

En el context nacional, recollint el sentir del 15M neix Podem, i el resultat de les eleccions del 20D va suposar un gran esperó al jove partit, com a nou actor polític. Aixi  Podem i IU hi varen anar per separat, el resultat -en part perquè la llei electoral perjudica els partits menys votats-, va ser que Podem i les seues confluències, va aconseguir més de cinc milions de vots i 69 diputats, mentre IU amb uns nou-cents mil vots va treure dos diputats a Madrid. Després, eixe mateix any, a les eleccions autonòmiques i a l’ámbit de la Comunitat Valenciana, i també anant per separat, Podem va obtenir tretze diputats autonòmics, i IU no hi va tenir cap representació.

No obstant això, després del pacte previ a les Eleccions Generals del 26J, gràcies a la "confluència partidista amb Podem", IU obté huit diputats al Congrés i diversos senadors, mentre abans no hi en tenia cap. Tanmateix, ara hi ha pacte per a les eleccions generals del 28 d’abril i també per a les autonòmiques, el qual, clarament donarà una nova oportunitat perquè IU puga obtenir una certa representació al Parlament Nacional i Esquera Unida a les Corts Valencianes en aquesta ocasió. Però a més es dóna la paradoxa que la SG de Podem Alcoi, Naiara Davó, que va obtenir en les primàries autonòmiques de Podem, on també es presentava, el quart lloc més votat a l'ámbit de tota la Comunitat Valenciana, i que per raó de la confluència amb Esquera Unida, ha hagut de cedir el seu lloc, en concret, a l'actual portaveu de Guanyar Alcoi, i membre destacada d'Esquerra Unida, Estefania Blanes.

Altres similituds de la generositat per part de Podem, per tal d’unir candidatures diverses, les veiem a Madrid, on el SG de Podemos Madrid, Julio Rodríguez, no serà inclòs en la llista de "Más Madrid", de Manuela Carmena, toi i què al 2015, el vot de Podem va ser decisiu per a que fos alcaldessa, i fins i tot, i malgrat això, Podem no presentarà cap candidatura pròpia a l'Alcaldia de Madrid.

Al 2015, també Podem Alcoi, en no presentar-se a les eleccions municipals de la nostra ciutat, va demanar explícitament el vot per a la candidatura de Guanyar Alcoi, amb generositat i mirant més lluny de qualsevol partidisme, i amb l'objectiu d'unir el vot progressista per mirar de canviar el govern municipal d'Alcoi, tants anys en mans del PSOE i del PP.

Però ara, l’actual situació de forces polítiques a la nostra ciutat és ben diferent. Des de Guanyar Alcoi es creu que la seua candidatura està consolidada, que no necessita confluir ni negociar amb altres forces progressistes -en aquest cas Podem Alcoi- i que poden anar sols i el que vulga i "sempre sota les seues regles”, pot apropar-se, i si no, “no cal ni parlar-ne ". Tot açò, el que ens dóna a entendre és que de vegades, segons els interessos del moment, la política segueix sent partidista, segueix sent "butaca" o “l’apartat tu que aquest lloc ja és meu".

Per a acabar aquest article, i encara que no sóc militant ni inscrit en Podem, dir que també molta gent és inscriu a Podem per oportunisme, ja que a ningú li se demana cap garantia o aval, per ser inscrit de Podem – o és, Eduardo Inda periodiste reaccionari, o Inestrillas de l'extrema dreta-, i fa que molts sa acosten a Podem o als seus Cercles per traure profit, d'ien que “no són de ningún lloc i sí són inscrits de Podem”.

Per tot aixó vull reconèixer, com a simple espectador polític local, l'esforç dels membres del Cercle Podem Alcoi, què han intentat en tot moment i en nom dels seus Inscrits, i del resultat de les primàries obertes qu’es varen realitzar, haver fet tot lo possible per a poder confluir amb la candidatura municipalista Guanyar Alcoi.

Jaume Brotons