El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar Alcoi vol que es modifiquen els estatuts de l’ASJ per evitar la discriminació de gènere en Festes

Grup de dones dels Marrakesch que van participar en la Segona Diana l'any 2013.

Des de la plataforma municipalista es recorda que la participació de les dones a la festa està molt lluny de normalitzar-se i que sols representen un 5,6% del conjunt dels festers amb ple dret.

Aprofitant que el termini per a presentar esmenes als estatus de l'Associació de Sant Jordi finalitza el 10 de setembre, Guanyar Alcoi ha sol·licitat al govern municipal que faça modificacions en aquest document per a impedir la discriminació de gènere en festes de Moros i Cristians.

La plataforma ciutadana al·ludeix a l'article 49 dels estatus per a incidir en el tracte no igualitari entre hòmens i dones: "S'estableix com a prohibicions de caràcter general (...) C.- Que el fester utilitze el vestit oficial del seu Filà que no corresponga al seu gènere". La portaveu de Guanyar, Sandra Obiol, expressa que "aquesta diferenciació inclosa a la proposta d'estatus de les festes patronals de la nostra ciutat és un element de discriminació per gènere on algú haurà de decidir el que és correcte per a unes persones i no per a altres".

Allò que proposa Guanyar és que el govern municipal, mitjançant la seua representant a la Junta Directiva, Carolina Ortiz, al·legue enfront d'allò que consideren "un nou intent de discriminació a les dones". "De moment la regidora només ha manifestat que es permeta que puguen vestir el trage de la filà a les primeres festeres, tal com van fer des del començament. Però això no garanteix ni els drets d'aquestes festeres, ni els drets de la meitat de la població de la nostra ciutat", recorda Obiol.

Guanyar vol que el nomenament d'una dona al capdavant de la regidoria de festes "no siga únicament un acte més de propaganda", i per tant demana al govern que "prenga la iniciativa i presente una esmena clara i rotunda per a garantir la igualtat de les persones en les festes del seu poble".