El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar considera que la zona industrial al sud d'Alcoi ni és viable ni és necessària

Imatge de recurs via Google Maps

La zona que proposen els empresaris i per la que aposta el govern municipal genera a Guanyar dubtes econòmics, mediambientals, jurídics i de model de ciutat.

Guanyar Alcoi es posiciona clarament en contra d'una possible àrea industrial en el sud d'Alcoi. El candidat a l'alcaldia Sergi Rodríguez agraeix i felicita la Cambra de Comerç el debat celebrat per a parlar d'esta qüestió, però considera que "és un debat reincident perquè estem parlant de tornar a oferir com a única opció la possibilitat d'instal·lar indústria a una zona que ja ha estat descartada en altres ocasions i açò ens impedeix buscar solucions reals a allò que compartim amb empresaris i institucions, la necessitat de fer d'Alcoi un referent industrial de primer ordre".

Per a Guanyar, el govern municipal ha venut el projecte com necessari, però segons explica el regidor Mauro Colomina, "Toni Francés ha afirmat que no hi ha cap empresa d'Alcoi i dels voltants que necessite este espai industrial, és a dir, que no hi ha actualment cap demanda". Guanyar recorda que al polígon de la Lleona hi ha 8 hectàrees de sòl industrial buides, "no és veritat que no hi haja espai industrial, el que no hi ha és voluntat de donar solucions reals als problemes de l'empresariat local".

Des de Guanyar detallen els dubtes que els genera el projecte. Primer, la viabilitat econòmica, ja que fer una nova zona suposarà construir accessos, canalitzacions, línies de tensió, fibra òptica, depuradores o altres necessitats. "Des de Guanyar Alcoi es té clar que esta qüestió encariria el metre quadrat de sòl industrial i, per tant, genera molts dubtes respecte a la seua viabilitat econòmica". Després recorden la viabilitat mediambiental, "més del 90% d’este espai es dedica a camps de cultiu, a més de ser una zona especialment sensible per trobar-se a les faldes del parc natural de la Font Roja i per comptar amb espècies naturals i animals de gran valor per a la biodiversitat i per a l’equilibri natural". En tercer lloc, consideren que hi ha risc jurídic, perquè el projecte afecta propietats "d'un alt valor històric i patrimonial ens fa pensar que molts dels propietaris defensaran els seus interessos, inclús en els tribunals".

I per últim la viabilitat urbana, ja que suposa un model de cotat diferent del que promou Guanyar. Expliquen que este polígon estaria a 10 quilòmetres d'Alcoi, massa lluny per assegurar una ciutat compacta i sostenible. "Actualment, Alcoi ens beneficiem de gran part de les externalitats del polígon de Gormaig, en terme municipal de Cocentaina, és a dir, el fet de tenir este espai al costat d'Alcoi, ens permet a molts anar en transport públic, a peu, amb bici o patinet, ens permet tindre la faena prop de casa i fer vida en Alcoi més que en Cocentaina, per exemple. No obstant això, en este cas, construint un polígon en La Canal, el que estem fent és regalar-li totes les externalitats a Ibi. Alcoi posarà els diners i l'esforç, però serà una altra localitat la que s'aprofite majoritàriament d'este espai industrial i a nosaltres esta idea no ens agrada, no perquè puga beneficiar a Ibi, sinó perquè perjudica Alcoi".