El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar exigeix que es retiren d'Alcoi els símbols franquistes

Placa a una vivenda d'alcoi amb simbologia falangista.

Cal recordar que Guanyar Alcoi va elaborar en el seu moment un catàleg amb més de 174 símbols d’exaltació de la dictadura franquista que existeixen en Alcoi, així com un mapa amb la seua localització i imatges d’aquests, amb l’objectiu de facilitar la retirada

La plataforma Guanyar Alcoi exigeix al govern local que “complisca amb la Llei de Memòria Històrica i actue per retirar els 174 vestigis de la dictadura franquista que encara estan presents als nostres carrers”.

Així ho assegura la portaveu de la formació Sandra Obiol, qui recorda que s'han complit 3 anys des que el govern es comprometera en sessió plenaria a retirar aquests vestigis feixistes. "A hores d’ara, malgrat que ens consta que diversos veïns han fet arribar a l’Ajuntament la seua voluntat de que es retiren les plaques franquistes de les seues façanes, el govern encara no n’ha tret cap”, remarca Obiol. La portaveu de la plataforma municipalista recorda que ja als pressupostos del 2017 figurava una xicoteta partida per començar a portar a terme aquestes tasques de retirada, la qual encara no s'ha materialitzat.

Aquest tema és doblement simbòlic. El primer simbolisme és l’ideològic, ja que mai ens haguérem pensat que un govern suposadament progressista tinguera tants problemes per a retirar símbols que rememoren la dictadura a desenes de les nostres façanes. Però el segon simbolisme és el que respecta a la gestió d’aquest govern: no ha fet res per fer complir una moció que aprova", sentència Obiol.

Llei de memòria històrica

Cal recordar que Guanyar Alcoi va elaborar en el seu moment un catàleg amb més de 174 símbols d’exaltació de la dictadura franquista que existeixen en Alcoi, així com un mapa amb la seua localització i imatges d’aquests, amb l’objectiu de facilitar la retirada d’aquests símbols de la dictadura tal com especifica la Llei per la Memòria Històrica.

La llei 52/2007 del 26 de desembre, més coneguda amb el nom de Llei per la Memòria Històrica, en el seu article 15, insta a les administracions públiques a que retiren els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura.