El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

“He treballat en aquesta Falla com si no haguera de desaparéixer mai”

L’artista ha volgut participar en tot el procés de creació de la Falla. | Foto: Carlos Segura
  • L’aplicació mòbil ha estat desenvolupada per un equip de la Universitat Politècnica de València amb el finançament de la Secretaria Autonòmica d’Innovació.
  • L’exposició ‘Rondalla del Fang’ estarà en València fins al 17 d’octubre de 2021

L'ontinyentí Antonio Segura (Dulk) ha estat l’artista encarregat del disseny de la Falla Municipal de València de 2021. Tot i que la falla no cremarà la nit del 19, una aplicació mòbil desenvolupada per Unit Experimental (UPV) ens permet gaudir-la arreu del món.

Pràcticament ja ha arribat el dia de Sant Josep, el dia en què el teu monument hauria de cremar. Durant l’any, has arribat a imaginar-te com podria haver sigut aquest moment?

“Si soc sincer, sempre he pensat que no anàvem a plantar la falla. Ara mateix no sé ben bé quan podrà plantar-se, però crec que encara tardarem. Les condicions en què ens trobem no són les millors i dubte que siga una problemàtica que se solucione de hui per a demà. Per mi, preferiria que la plantaren l’any que ve, si és possible, i que la gent puga gaudir-la”.

Tot i que no podem veure la falla plantada a la plaça de l’Ajuntament, has estat treballant en una aplicació mòbil de realitat augmentada que permet a tot el món gaudir del monument arreu del món. Com naix aquesta idea i com s’ha dut a terme?

“Des del moment en què em van adjudicar la falla volia dur a terme aquesta idea, però havia d’aconseguir la producció i el finançament. D’alguna manera volia que la gent poguera veure la falla si no podia plantar-se i fer animacions dels personatges que conformen el monument. Finalment hem pogut tirar endavant l’aplicació amb l’equip de la Universitat Politècnica de València ‘Unit Experimental’ i el finançament de la Secretaria Autonòmica d’Innovació encapçalada per Jordi Juan i per la UPV”.

“De moment, aquesta aplicació permet plantar la falla allà on vullguem i hem creat alguns filtres d’Instagram, però hi ha altres coses que encara tenim guardades per al moment de la plantà. Crec que serà una proposta de molta qualitat, la veritat que l’equip d’Álvaro Sanchis ha treballat moltíssim. La finalitat era donar visibilitat a la falla, jo tinc un públic molt internacional i pensem que és una molt bona manera d’apropar la falla a tot el món donant-li altra projecció”.

Molta gent relacionarà el nom de Dulk amb el muralisme i la pintura, com decideixes fer el pas cap a l’escultura?

“Fa poc més de deu anys vaig començar a treballar el muralisme. He estat dedicant-me principalment a la pintura mural mentre estava creixent en les pintures al llenç i les escultures. En un primer moment traslladava les meues idees als murals i més endavant a l’escultura. El que he intentat fer és donar-li tres dimensions a les meues pintures, tot i que moltes vegades resulta complicat a causa del nivell de detall de les obres. Passar a fer una escultura a partir d’una obra pictòrica no resulta fàcil, però com que treballe molt el volum en les i els conjunts de personatges en les meues obres, trobe que les meues pintures són molt escultòriques. Són personatges que pots imaginar com a escultura i per això vaig decidir fer el pas. Des d’aleshores, sempre que faig una exposició tracte de fer una escultura a mà. Pense que l’escultura complementa molt bé l’obra pictòrica i és una cosa que no vull deixar de fer”.

Tenint en compte la finalitat última de les Falles, que suposa per a un artista treballar en una obra que, bàsicament, està pensada per a cremar?

“En tot moment has de tindre clar el que hi ha, i és que va a cremar-se. Això ho tinc bastant clar perquè quan treballe els murals és una sensació pareguda, saps que al final la pintura mural va a desaparèixer perquè està exposada a les condicions climàtiques. Estic bastant acostumat, però sempre intente treballar com si fóra per a mantenir-se, igual que els artistes fallers que realment s’estimen la seua feina. Per la meua part, he treballat aquesta Falla com si no haguera de desaparéixer mai”,

“No obstant això, és cert que hi ha un punt en què has de dir: ja està bé, no fa falta molt més. Al final nosaltres estem veient l’obra des d’una distància, són monuments molt grans i no és el mateix que centrar-se en un quadre que pots tenir a pocs centímetres. En aquest sentit hem tractat de trobar el punt mitjà entre ambdues coses. Això si, jo tinc clar que és efímera, però per això estem fent una documentació molt gran de tot el procés”.

Aquesta falla és un treball conjunt entre l’artista plàstic i l’artista faller, ha resultat molt difícil entendre’s amb Alejandro Santaeulalia perquè materialitze les teues idees?

“Ha resultat un procés semblant a fer una escultura menuda però amb un procés molt més llarg i complicat. Potser el més dificultós ha sigut trobar els materials que gastem, perquè jo puc voler fer les coses d’una manera, però qui ha de fer-les ho fa com realment és millor. El que més ha costat és el tema dels materials perquè sempre he volgut que siga una falla el més respectuosa possible amb el medi ambient, perquè al final s’ha de cremar. Hem aconseguit que un 80% del monument siga fusta i cartó”.

“A banda dels materials, pel que fa a la part més artística, la pintura també es presentava com un problema. Els artistes fallers estan acostumats a pintar falles i aquesta manera de pintar és molt peculiar i molt diferent a conforme pinte jo les escultures. Sembla que és paregut però canvia bastant. He intentat treballar amb els dos xics que estan pintant-la i, tot i que al principi va ser molt costós, ara ja han agafat el meu estil. Jo he pintat algunes peces, però totes ha sigut impossible perquè portava altres projectes entre mans”.

D’acord amb el missatge que tractes de transmetre en moltes de les teues obres, aquest monument faller serveix per a evidenciar la importància del canvi climàtic. Que podem trobar en el conjunt de figures que donen forma la Falla Municipal del 2021?

“Aquesta falla és una representació claríssima del meu treball i del meu estil. Molts dels personatges que apareixen són els personatges més representatius de la meua obra, perquè sempre faig molts animals diferents però sempre hi ha alguns que solen repetir-se. Hi ha també molts elements carregats de simbolisme, des de la base, que és una gran diana (a quasi tots els animals els pose dianes que signifiquen l’amenaça amb la qual es troben). A partir d’aquesta diana apareixen distints ecosistemes amenaçats, amb espècies dels cinc continents, totes aquestes defensant un arbre central que és l’arbre de la vida”.

“A més, he volgut retre homenatge a les nostres espècies, i per això la figura que protegeix l’arbre en la seua part superior és una tortuga boba. De fet hi ha una fundació a l’Oceanogràfic que treballa a favor de la protecció d’aquesta espècie. Hi ha també, en la closca de la tortuga, elements ceràmics valencians amb intenció de fusionar la natura amb els estils arquitectònics característics valencians. He volgut guardar eixos menuts detalls, com per exemple una veleta semblant a les que trobem al Mercat Central de València, perquè la gent puga relacionar el monument amb la nostra cultura”.

 

RONDALLA DEL FANG

 

Des del 12 de març i fins al 17 d’octubre, el Centre del Carme de Cultura Contemporània acull l’exposició ‘Rondalla del Fang’, de l’artista ontinyentí, un treball on l’escultura i la pintura ens faran prendre consciència del delicat moment de sostenibilitat mediambiental que viu el nostre entorn més immediat. Amb ‘Rondalla del Fang’ es proposa un viatge inoblidable a l’Albufera de València des de la visió crítica, compromesa i actual de l’artista.