El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Homenatge a les dones treballadores de les nostres comarques

Alcosser, Beniarrés, Banyeres o L'Orxa són tan sols alguns dels 26 pobles de les nostres comarques que participen en el vídeo. Són dones que comparteixen les seues experiències i ens mostren fotografies antigues amb dones treballant.

Les mancomunitats de l'Alcoià-el Comtat i el Xarpolar ens presenten 'Mujeres, cámara y acción', un vídeo homenatge amb les històries de dones treballadores de 26 pobles de les nostres comarques.

Des del departament d'igualtat de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat expliquen que amb aquest vídeo volen "visibilitzar les dones de prop". Les dones del vídeo "són un pilar fonamental de la nostra societat. Encara que han estat invisibilitzades, la seua tasca ha estat immensa i la seua fortalesa és impressionant: s’han fet càrrec de la casa i tot el que implica, de la família i les cures, de les terres i d’aportar, a més del treball no remunerat, alguns ingressos a la llar. El 8 de març és un bon dia per a canviar la forma en què la societat veu i tracta aquestes dones, al passat i al present, i donar-les el reconeixement que mereixen".

Les dos mancomunitats també han redactat conjuntament un manifest que es llegirà als diferents municipis, i que es pot llegir també a continuació:
 

 

MANIFEST 8 DE MARÇ  - DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Mancomunitat del Xarpolar sumen forces per tal de reivindicar la igualtat entre dones i homes.

En 1975 l’Assemblea General de les Nacions unides va declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora i, des d’aleshores, la commemoració d’aquesta data ha adquirit un caràcter reivindicatiu, cada any amb més força. Gràcies a l’acció creixent de les dones que, de manera global, han unit la seua empenta i fortalesa en la lluita contra totes les formes de discriminació cap a la dona, s'ha contribuït a estendre els Drets Humans de les dones arreu del món.

Cada 8 de març seguim plorant per les dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles i també per les que són discriminades o infravalorades pel fet de ser dones.

Enguany, celebrem el Dia Internacional de la Dona coincidint amb les circumstàncies i les conseqüències que aquesta maleïda pandèmia ens ha imposat. I, precisament per això, des de les àrees d’igualtat d'ambdues mancomunitats, alcem la veu amb més força que mai per a retre homenatge a totes i cadascuna de les dones que viuen als nostres pobles, a les dones que són l’arrel i el motor de la nostra terra i que, malauradament, han patit i pateixen en major mesura que els homes l’impacte de la COVID-19.

Encara que puga paréixer evident que qualsevol crisi afecta en major mesura a col·lectius i persones vulnerables, aquesta ha suposat un confinament massiu de la població, fet que ha forçat a les persones a aïllar-se als seus domicilis, promovent així les relacions entre les persones que integren la llar. Aquesta obligació imposada per la pandèmia ha minvat la llibertat de les persones per a eixir al carrer, donant lloc de vegades a l’aparició d’ansietat, por i, fins i tot, violència.

Les dones han patit la pitjor cara de les conseqüències de la pandèmia i, en concret, s’ha evidenciat un augment considerable en la desigualtat de gènere. Entre d’altres:

Més desigualtat en el repartiment de les tasques domèstiques, de les cures de menors i de persones dependents.

Les dones han estat a la primera línia per a fer front a la COVID-19 en llocs de treball tradicionalment feminitzats, com el sector sanitari, la neteja, o els serveis, així com els considerats essencials durant el confinament, com les treballadores als supermercats.
Les dones tenen amb més freqüència treballs precaris i a l’economia submergida, treballs invisibles que suposen una manca de drets, fet que s’ha evidenciat encara més amb la pandèmia.

Augment de la violència de gènere. La convivència confinada amb maltractadors i la imposició de la distanciació social han incrementat un 70% les atencions dels centres Dona 24hores.

En el cas de les dones que han hagut d’anar a treballar presencialment, s’ha posat de manifest que la conciliació familiar depén en gran part de les mares i les àvies, les quals han hagut d’encarregar-se de donar aquest suport indispensable durant la pandèmia.

A més a més, a les conseqüències de la pandèmia hem d’afegir la crisi econòmica i climàtica que s’accentua any rere any, fent palesa la necessitat d’apostar fermament per un model socioeconòmic sostenible sustentat en el benestar social.

Només treballant des de la unió podrem combatre les discriminacions legals, estructurals i socials. Al cap i a la fi, el compromís amb la igualtat no és només una lluita de dones, és una lluita que incumbeix a totes les persones.