El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de David Abad,

David Abad

Homenatge tetraèdric

4 d’abril de 2020

María ja duu més de 15 dies confinada a l’habitació per tindre tos intensa, i no sabem quant més ha d’estar, ha sigut impossible contactar amb el telèfon Coronavirus... És la vespra de Diumenge de Rams, faig temps al llit, m’he despertat molt prompte i no vull alçar-me i despertar ningú. Està siguent molt dur el confinament, dormir poc, nervis a flor de pell, la casa feta un desastre, els xiquets molt nerviosos...

Rep un misssatge inesperat, Emilio m’envia un link... Feia mesos que no creuava whatsapp amb Emilio, potser des de Nadal. I fa anys que no ens veiem en persona.

El link és una notícia d’una persona que ha mort pel virus, massa prompte, diu: Muere Juan Miguel Suay, técnico del Consorcio Provincial de Bomberos de Alicante. Dins expliquen que els bombers van fer sonar les sirenes a les 12 h. No sols a Alacant, sembla que era un home molt estimat dins del món dels bombers... Em va fer un bot el cor. Li envie el link a Jordi. I de sobte vaig tornar uns anys enrere.

Agost de 2005

Era el primer campament del MJAC de la diòcesi d’Oriola-Alacant i València al què no anaven les “fundadores” o “custodias de la tradición” com deia Jorge. Va ser un campament xulo, de joves per a joves. Els més majors havíem de barrejar la responsabilitat de l’edat amb l’intentar fer-ho tot entre tots i treure coses de trellat de la trentena de joves que estàvem allí.

De vesprada féiem tallers, i sempre hi havia un taller orientat als què teníem tendència friki. Emilio era el què més en sabia. Eixe any ens va dur els plànols que havia trobat per internet per fer una milotxa, un catxirulo.

El Gran Tetraedro! Així es va dir, no ens podíem creure que allò volara tan bé, una estructura gran pero feta de tetraedres xicotets de paper ceba taronja amb palets redons. Ens va resultar tan gratificant construir-lo que va acabar presidint els dinar, les reunions d’abans de dormir, les misses... Quasi l’idolatràvem: Jordi, Jorge, Emilio, Lluc, José i jo mateix ens vam convertir en els adoradors del Gran Tetraedro.

4 d’abril de 2020

Juan Miguel Suay, a més de bomber, era un gran aficionat de les milotxes, i és la persona que va penjar en internet els plànols de la milotxa tetraèdrica que tan bones hores ens va fer passar. Ell mai va saber de com vam gaudir nosaltres construint-la i volant-la.

Jordi navega per internet, troba que a més tenia un gran currículum científico-tècnic i un blog amb alguns posts amb un pensament cristià ben profund. Pensem que per això Emilio agafaria els plànols de la milotxa, per alguna connexió de grups cristians; igual fins i tot el va conéixer personalment.

Però ens confirma que no, ell desconeixia eixa faceta... “les instruccions les vaig trobar a Internet, i l’home era d’Alacant com podria haver sigut de Valladolid, la connexió cristiana és Providencial, com t’agrada dir a tu”.

Al cap d’una estona no puc evitar que m’isca la llàgrima, no sé si pel que ens està passant o pel la melancolia d’aquells anys... se me focalitza en un pensament que transmet als meus amics: “Este home, que haurà mort quasi soles a l’hospital, amb un enterro probablement solitari i té ara tres personetes separades entre elles per més de 150 km entre elles, que mai l'han conegut, recordant-se'n d'ell perquè ens va aportar, fa molts anys, uns dies de felicitat”.

Servisca este escrit d’homenatge a ell, però també a totes les víctimes i les seues famílies que no han pogut acomiadar-se dels seus familiars com voldrien.

David Abad