El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Hui ha sigut a Itàlia, demà pot ser Benillup": els veïns clamen per una solució que evite un desastre

  • Han rebut respostes positives a les seues demandes per part de les Administracions, però que no s'han transformat encara en cap actuació.
  • Les primeres cases estan tan sols a quaranta passos del barranc. "Són les cases del carrer Ravalet, una part de la plaça de l'Església i una part del Carrer Nou: 14 cases directament fiten amb el barranc, i tot un poble darrere".

Esta setmana han mort 8 persones en una illa italiana per una solsida de terra provocada per fortes pluges. Des de Benillup recorden que la situació és similar al barranc de Caraita, des d'on fa més de vint anys que reclamen una intervenció.

Des d'ARAMULTIMÈDIA ens fem ressò de les reclamacions dels veïns de Benillup des de l'any 2011, però ells començaren a alertar de la situació en l'any 2004, quan detectaren l'avanç del barranc i el perill que suposava per al poble. I esta setmana tornen a alertar de la situació després del desastre d'Ischia, a Itàlia, on han mort almenys 8 persones en una solsida de terres provocada per les pluges. "Hui ha sigut a Itàlia, demà pot ser Benillup", diuen els veïns, que tan sols volen evitar una desgràcia al poble.

Ara a més s'apropen èpoques de pluges i recorden algunes de les últimes: 495 litres per metre quadrat arreplegats en uns dies de 2004, 365 litres en desembre del 2016, 226 litres en la DANA de 2019, o els 350 del temporal Gloria del 2020. Totes han agreujat l'erosió al barranc, que fita ja a menys de 40 metres de les cases del poble.

Un veí s'asoma al barranc. Imatge facilitada pels veïns.

"Si en futurs episodis la pluja continuada acumula un bon grapat de litres, l'agreujament de l’erosió pot ser major i produir-se solsides importants com les que s'han produït a Itàlia, que han costat la vida a 8 persones i han provocat incomptables mals materials als habitatges i les infraestructures. En cada episodi de pluges, es produeix un increment de l'erosió en la zona del Barranc de Caraita, que segueix avançant a poc a poc, de manera continuada i imparable, cap al poble i ja està a pocs metres d’algunes de les cases", lamenten els veïns.

Reconeixen que la resposta de les administracions a qui han fet peticions és positiva, però "no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l'avanç del barranc cap a les seues cases". Asseguren que tant veïns com ajuntament han fet tot allò que poden en els recursos tècnics i econòmics en els quals compten, "desviar aigües de pluja, canaleres, aigüeres, clavegueram, vegetació, etc.", però reclamen una actuació urgent i general. "Ara que es parla tant de previsió és el moment d'actuar, perquè no tinguem que lamentar que no s'ha fet res, que s'han posat en perill les cases del poble, i fins i tot, les vides de les persones que hi viuen".